Skip to content

Tipp: készíts erőforrás-dobozt!

Nem volt egyszerű az elmúlt másfél-két év, még fel sem ocsúdtunk belőle, és máris itt van a következő érzelmi, lelki kihívás.
Kicsit deja vu érzésem is van, hiszen ugyanúgy elveszítettük a biztonságérzetünket a szomszédban zajló háború miatt, mint amikor kitört a Covid-19 járvány. Ismét egycipőben járunk, ugyanabban a helyzetben van segítő és segített (vagy akár terapeuta és kliens).

Ugyanakkor bármilyen szörnyű is ez a helyzet, soha nem látott összefogást látok magam körül, megható, ahogy az emberek szívük-lelkük beletéve segítenek egymásnak. A segítségnyújtás képes csökkenteni a szorongást, valamint a tehetetlenség érzését is.

Jelen helyzetben az együttérzésen, embertársainkon való segítésen kívül nagyon fontos, hogy saját érzelmeinket is szabályozzuk, és erőforrásokat vonjunk be. Az érzelemszabályozás nem azt jelenti, hogy nem veszünk tudomást a negatív érzéseinkről (ebből a szempontból rendkívül károsnak tartom azt a fajta spirituális hozzáállást, valójában félreértést, hogy mindenáron pozitívnak kell lenni, jelen helyzetben normális, ha félsz, szorongsz, aggódsz, de nem szabad ebbe beleragadni, ezért kell szabályozni ezeket az érzéseket, de nem elfojtással, hárítással). Tehát a negatív érzéseknek teret kell, teret lehet adni, meg lehet mutatni, kinyilvánítani, kimondani, felvállalni, beszélni róla, majd ezt követően kell megtanulnunk kezelni, szabályozni ezeket az érzéseket. Ebben segíthetnek pl. a különböző légzőgyakorlatok, alternatívák felderítése, cselekvési terv, ill. különböző külső-belső erőforrás technikák is.

 

Az alábbiakban egy erőforrás technikát mutatok be, ez pedig nem más, mint az erőforrás-doboz.
Vegyél elő egy dobozt (lehet cipősdoboz is, akár ki is dekorálhatod, hiszen az alkotás, kreativitás is szorongásoldó már önmagában :-)), és tegyél a dobozba 8-10 olyan tárgyat, amelyek mosolyt csalnak az arcodra, amelyektől jó kedved lesz, amelyek kedves emlékeket ébresztenek Benned.
Milyen tárgyakat tehetsz bele?
Nincs szabály, bármit, ami Neked kedves, de itt van néhány tipp: nyaraláson készült fotó, belépőjegy (pl. koncertjegy, kalandpark belépő), egy kedvenc idézet (versből, regényből, filmből, stb.), képeslap, gyermekedtől kapott rajz (vagy más saját készítésű tárgy, ajándék), valami, ami a hobbidra utal, hűtőmágnes, illatminta, filmcím, oklevél vagy valamilyen elismerés, emlékkönyv, „miért lehetek hálás” lista, stb.

Önmagában az erőforrás-doboz készítése is lehet örömforrás, hiszen elkészíteni, kedvenc tárgyakat keresni is klassz; de a célja elsősorban az, hogy amikor rossz passzban vagy, rossz kedved van, lemegy az energiaszinted, negatív érzéseid vannak, akkor legyen egy olyan erőforrásod, amit elővehetsz és ami segítségedre lehet, hogy könnyebben visszanyerd eredeti, pozitív érzelmi állapotod. Az erőforrás-doboz az önmegnyugatás eszköze is lehet (önmegnyugatás az az ösztönös, önkéntelen mozdulat is, amikor valaki egy sokk, trauma után átöleli magát és előre-hátra mozog, azaz „ringatja” magát).

Az erőforrás-doboz hasznos akkor is, ha reziliensebb szeretnél lenni, ezt szeretnéd fejleszteni (reziliencia: nagy érzelmi megrázkódtatás után, az eredeti érzelmi állapot visszanyerésére való képesség).

Schulcz Veronika vagyok, és 2008 óta foglalkozom személyiségfejlesztéssel, önismereti és életvezetési tanácsadással, life coaching-gal.

Remélem hasznos volt a cikk!
Ha szeretnél ezzel kapcsolatban segítséget kapni, akkor itt tudsz időpontot kérni online vagy személyes konzultációra: https://www.stressz-oldas.com/#kapcsolat

Stresszkezelésben, erőforrásaid megtalálásában és aktiválásában segít Neked az Online stresszkezelő, belső erőforrás aktiváló tréningem. Ide kattintva éred el: https://www.stressz-oldas.com/termek/online-stresszkezelo-trening/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük