Skip to content

RQ teszt: milyen a megbirkózási képességed stresszhelyzetekben?

Nem véletlenül nevezik a stresszt korunk népbetegségének. A taposómalom, a folyamatos ingerelárasztás, a hétköznapok rohanása, problémák a munkahelyen/iskolában, családban, párkapcsolatban, folyamatos aggódás, társadalmi elvárások, anyagi problémák, határidők… Ha nem tudunk ezekhez a körülményekhez alkalmazkodni, és nincs megküzdési stratégiánk, akkor a stressz állandósul, olyan nyomás alá kerülhetünk, ami idővel testi tüneteket is okozhat: magas vérnyomást, gyomorfekélyt, migrént, immunrendszeri problémákat, szívproblémákat, valamint a stressz sajnos rombolja személyiségünket is.

A stressz mindig is része volt az emberi létezésnek. Annak idején még az ősembernek is megvolt a maga stressze. A stresszre adott válaszreakció ekkor alakult ki,  ez egy ősi reakció, amit úgy hívunk, hogy “üss vagy fuss” (“támadj vagy menekülj”) reakció. Ugyanis az ősembernek nem kellett gondolkodnia, tudatosnak lennie, ha szembe találkozott egy mamuttal, két lehetősége volt: támadni, vagy elmenekülni. A mai embernél ugyanez a stresszreakció, stresszválasz játszódik le, de a támadás vagy menekülés nekünk már nem lehet megoldás.

Önmagában nem a  stresszel, stresszhelyzetekkel van probléma, hanem, ha nem rendelkezünk megküzdési stratégiával, megoldás-centrikus hozzáállással, képtelenek vagyunk nézőpontot váltani, nem tudjuk kitágítani perspektívánkat,  nem  tudunk tudatosak lenni, azaz nem oldjuk meg, nem kezeljük az első bekezdésben említett szituációkat és ahhoz hasonló helyzeteket, így a stressz állandósul.

Az RQ, azaz a reziliencia hányados

A reziliencia a latin resilire szóból származik, ami visszapattanást, az eredeti alakba való visszatérést jelenti. Vagyis a reziliencia hányados azt méri, hogy mennyire vagyunk képesek nagy nyomás után az eredeti érzelmi állapotunkat visszanyerni.

Reziliencia faktorok (R-faktorok):
– megbékélés a régi sérelmekkel, megbékélés a múlttal
reális optimizmus (azért reális, mert az optimizmus nem a problémák eltagadását jelenti, hanem azt, hogy bízunk a pozitív végkifejletben)
– megoldásközpontú hozzáállás, gondolkodás
– képességeink használata
– önfegyelem, indulatkontroll
– magabiztosság
– egészséges interperszonális kapcsolatok
(forrás: Micheline Rampe, pszichoterapeuta)
(én az R-faktorokhoz sorolnám a humorérzéket is! 🙂 )

A jelenben élés képessége tesz valaki túlélővé. Koncentrálni arra, hogy mi maradt, és nem arra, ami elveszett. Az áldozatok arra várnak, hogy valaki kiszabadítsa őket. (…) A túlélők flexibilisek. Az áldozatok a haragba temetkeznek. A túlélők saját döntéseket hoznak. (Eva Edith Eger, klinikai szakpszichológus, Holokauszt túlélő)

Eva Edith Eger, Holokauszt túlélőként rengeteg traumán ment keresztül. Pár évtizeddel ezelőtt rendellenesnek számított volna, hogy az ilyen korai években elszenvedett traumák (szülők, lakóhely elvesztése, erőszak) ne okozzanak pszichés zavarokat. Az RQ-val ma már leírható, hogy az átélt borzalmak ellenére mégis sikeres szakemberré, előadóvá vált, aki maga is trauma feldolgozásban segít másoknak.

Lehet, hogy Te is tapasztaltad már, hogy egy-egy nehéz élethelyzet után megerősödtél, fejlődött személyiséged, új képességekre tettél szert, vagy kiderült, hogy olyan erőforrásokkal rendelkezel, amire nem is gondoltál korábban. A rossz hír, hogy stresszhelyzetek mindig is lesznek az életünkben, a jó hír az, hogy a reziliencia egy olyan fejleszthető képesség, amikor megrázkódtatás után hamar vissza tudjuk nyerni az optimális állapotot.

Ha szeretnéd tudni, hogy mennyi a Te Reziliencia hányadosod (RQ-d), ill. melyek azok a területek, amelyek fejlesztésével reziliensebb lehetsz, akkor kattints az alábbi linkre:

Szeretném tudni, mennyi a reziliencia hányadosom, tovább a tesztre>>>

(figyelem!, a teszt védett tartalom, csak a hírlevél olvasók számára érhető el, a bal oldalsávban történő feliratkozás után megkapod a jelszót, ****ha már feliratkoztál, nem kell megtenni még egyszer, mert megkaptad a jelszót!****)

Ez is érdekelhet:

Reziliencia fejlesztése, megküzdési stratégiák, erőforrások fejlesztése az OH-kártyákkal>> kreatívan, élményszerűen, a jobb agyféltekét bevonva.

 

Fotók: pinterest
Felhasznált oldal: www.km5.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.