Skip to content

Te megengeded magadnak az én-időt?

A minap egy figyelemreméltó felmérésre bukkantam, miszerint az óvodások kreativitásszintje kb. 90-95%, az általános iskolásoké 70-75%, a középiskolásoké 40-45%, az egyetemistáké 20-25%, míg a felnőtteké átlagosan 10% alatt van. Ezek szerint az életkor előrehaladtával csökken a kreativitásunk? Miért nem jó ez nekünk, felnőtteknek? És mit tehetünk ez ellen?

Ha jobban belegondolsz, a kisgyerekek még tényleg kreatív(abb)ak: adj a kezükbe egy fadarabot, egy üres flakont, egy doboz kiürült gyufásdobozt, stb. és nézd meg, hogy a kreativitásuknak köszönhetően milyen nagyszerűen eljátszanak az eszközökkel (amit Te esetleg már kidobásra ítéltél, mondván semmire sem lesz jó), fantáziájuk által pedig újabb és újabb játékokat fognak kitalálni, és nagy eséllyel bele is fognak feledkezni a játékba, teljes odaadással arra fognak koncentrálni.
Te mikor engedted meg Önmagadnak utoljára, hogy úgy igazán belefeledkezzél egy valamibe, ami örömet okoz Számodra, és ne járjon közben másik 10 dolgon, elintéznivalón az elméd? Mikor engedted meg Önmagadnak utoljára az én-időt? (Megengeded-e egyáltalán?)

Az önfeledt elmélyülés, amikor megszűnik körülöttünk minden, amikor nem érezzük az éhséget, a fáradságot, az időt, a kreativitás, mind-mind a jobb agyféltekéhez kapcsolódik. Vagyis minél többször aktivizálod a jobb agyféltekét, annál kreatívabb lehetsz, és hidd el, erre az élet minden területén szükség is van… Gondoltad volna, hogy a problémamegoldáshoz is sok esetben a kreativitásunkra van szükség elsősorban és nem pedig arra, hogy a bal agyfélteke mindent logikusan és racionálisan, észérvekkel (gyakran kínlódva, szenvedve) oldjon meg? Vagy tudtad például, hogy a kreatív emberek sikeresebbek, tele vannak ötletekkel, alkotókészséggel, és kevésbé stresszesek?De mivel aktivizálhatod a jobb agyféltekét (és fejlesztheted ez által a kreativitásod, a kreatív problémamegoldásod)? Tulajdonképpen bármivel, amit szívesen csinálsz, ami Téged feltölt, amiben szívesen elmerülsz, elmélyülsz, amikor nem a végcél a lényeg, hanem a folyamat öröme, az út, és a teljes jelenlét. Legyen az tánc, sport, alkotás, barkácsolás, kertészkedés, stb.

A Jobb agyféltekés rajztanfolyamoknak>> többek között ez is a célja: hogy hozzáférj végre a saját kreatív erőforrásaidhoz, hogy megtapasztald a flow élményt, hogy sikerélményed legyen, melyet rajzkészséged felfedezése fog garantálni, azaz ezen a programon megtanulod végre azt a látásmódot, ami ahhoz szükséges, hogy realisztikusan rajzolj. 🙂

Következő Jobb agyféltekés rajztanfolyam időpontja Szombathelyen: https://www.stressz-oldas.com/jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.