Skip to content

Sértődés vagy énvédelem?

Vannak helyzetek, amikor nehéz eldönteni, hogy egy adott viselkedés negatív vagy pozitív, a javunkat szolgálja vagy sem. Arra utal vajon az adott cselekedet/válaszreakció, hogy érett személyiségek vagyunk, vagy ellenkezőleg: éretlenek.

Két ilyen viselkedést veszek most górcső alá, mégpedig a sértődést kontra énvédelemet. Meddig sértődés és honnantól énvédelem?
Azt gondolom, hogy erre nincs konkrét válasz, definíció, mert erősen függ az adott helyzettől is, habitustól is, de azért biztosan érzed, hogy van különbség az között, hogy azért nem beszélsz valakivel, mert megsértett, vagy énvédelemből nem (határok meghúzása).

A sértett ember áldozat

Sértődés számomra az, amikor valaki nem hajlandó megbeszélésre, konfliktuskezelésre, amikor valaki évekig, évtizedekig dédelgeti a haragját, sőt, még táplálja is, önigazolásokat keresve másoktól, hogy „márpedig neki van igaza”. Panaszkodik, újra és újra elismétli, hogy őt hogyan megbántották, drámázik. Vannak emberek, akik sajnos még élvezik is, hogy megint megsértődhetnek, és teremtik is ezeket a helyzeteket. De az is beszédes, amikor valaki arról panaszkodik, hogy őt „mindig megbántja/megsérti valaki”, azaz folyamatosan konfliktushelyzetben találja magát nem egy, de több emberrel is.
A sértett ember hibáztat és kívülre helyezi a felelősséget. Áldozat.

Az énvédelem egészséges önbecsülés

Az énvédelem sem zárja ki ugyan a sértettség/megbántottság érzését, azonban a sértett fél képes ezen az érzésen túllépni idővel (és ez általában rövid idő), a sértettséget, mint érzést nem dédelgeti, ugyanakkor tudja azt mondani, hogy nem megy bele méltatlan helyzetekbe, méltatlan kapcsolatokba. Nem sértődésből nem megy bele, hanem egészséges önbecsülésből. Azaz az énvédelem az egészséges önbecsülésről szól: velem ezt nem lehet. Dönthetsz úgy, hogy „nem mész helybe a pofonért” újra és újra, és akivel Neked nem jó, azzal nem tartod a kapcsolatot (akár családtag, akár barát, akár kolléga, stb.), ill. ahol Neked nem jó, oda nem mész. Családi eseményre is lehet ám nemet mondani.

Az énvédelem a felelősségvállalásról is szól: Te is felelős vagy azért, hogyan érzed magad és nemcsak a másik, Te is felelős azért, hogy újra és újra belemész játszmákba vagy meghúzod a határaidat, és azt mondod: elég, Neked erre nincs szükséged. Aki meghúzza a határait nem lesz sem más emberek, sem a körülmények áldozata. Áldozat akkor leszel, ha nem húzod meg a határokat.

Schulcz Veronika vagyok, és 2008 óta foglalkozom személyiségfejlesztéssel, önismereti és életvezetési tanácsadással, life coaching-gal.

Remélem hasznos volt a cikk!
Ha szeretnél ezzel kapcsolatban segítséget kapni, akkor itt tudsz időpontot kérni online vagy személyes konzultációra: https://www.stressz-oldas.com/#kapcsolat

A határok meghúzásában, felállításában, nemet mondásban, önérvényesítésben segít Neked az Online kommunikációs tréningem, ide kattintva éred el: https://www.stressz-oldas.com/termek/online-kommunikacios-trening/

 

 

Ha segíthetek Neked abban, hogy megtudd húzni a határaidat, és/vagy az egészséges önbecsülésben, hívj időpontért a 70/319-1029-es telefonszámon. 🙂
Ha messze élsz, és nincs lehetőséged egyéni konzultációra vagy tanfolyamra jönni hozzám, akkor ezzel a két lehetőséggel élhetsz:
https://www.stressz-oldas.com/online-kommunikacios-trening/

https://www.stressz-oldas.com/online-trening/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük