Skip to content

Rajzolással a 12 gátló parancs ellen

Te hallottál már a gátló parancsokról…? (Pl. “Ne létezz!”, “Ne gondolkozz!”)
Szám szerint 12 gátló parancsot különböztet meg a pszichológia, ezeket életünk első 1-3 évében véssük az agyunkba (persze nem biztos, hogy mindegyiket), mégpedig a szüleink viselkedése, és tudatos, vagy akár nem tudatos visszajelzése alapján.  És így szabotáljuk szépen a saját életünket…

Eredetileg úgy terveztem, hogy írok a 12 gátló parancsról egy bejegyzés sorozatot (fogok is), aztán, ahogy elkezdtem írni a cikket, lett egy felismerésem, ha úgy tetszik, AHA-élményem, hogy egy Jobb agyféltekés rajztanfolyam még a gátló parancsok egy részét is képes lehet felülírni. Így némileg módosult az eredeti téma, de mint feljebb jeleztem, lesz még szó mind a 12 gátló parancsról.

Hogyan segíthet a Jobb agyféltekés rajztanfolyam a gátló parancsok felülírásában?

Mivel ez nem csak egy szimpla rajztanfolyam, hanem személyiségfejlesztő tanfolyam is, többek között nem csak számos önszabotáló hitrendszertől szabadulhatsz meg ezen a kurzuson, hanem a 12 gátló parancsok közül rögtön többet is elkezdhetsz felülírni, mint például: a “Ne csináld!”, “Ne légy fontos!”, “Ne légy sikeres!”, “Ne légy gyerek!”. Érzed, hogy ezek a gátló parancsok milyen boldogtalansághoz vezethetnek…? Mennyi megfelelési kényszert, önértékelési és önbecsülési problémát, önbizalomhiányt, önsorsrontást okozhatnak a gátló parancsok?

# “Ne csináld!” gátló parancs

Ez a gátló parancs főleg arra vonatkozik, hogy a gyerekek ne csináljanak semmit, mert akkor nem okoznak gondot (pl. ne fejezzék ki a dühüket sem, mert esetleg a szülő nem tud vele mit kezdeni). Így felnőttként megtanuljuk, hogy ne okozzunk gondot…, és tényleg nem csinálunk semmit a “kötelező” házimunkán és a munkahelyi feladatokon, napi rutinon kívül. Nem akarunk gondot okozni, ezért nem vágunk bele semmibe (ha belevágnánk, lehet, hogy ez másnak nem tetszene és ezzel problémát okoznánk, azt meg ugye nem akarunk, hiszen ott a tiltó parancs…!), ha vannak is vágyaink, azt háttérbe szorítjuk. A Jobb agyféltekés rajztanfolyamon való részvétel pontosan ennek ellenkezőjéről szól: csináld, vágj bele bátran! Csinálhatod, megteheted lelkiismeret-furdalás nélkül, szabad! Megteheted, hogy belevágsz abba, amiről azt gondold, szükséged van rá, régi vágyad, és Neked az jó.

# “Ne légy fontos!” gátló parancs

Ez a négy nap Rólad szól… A Te szükségleteid ugyanolyan fontosak, mint bárki más szükségletei a családból (főleg a nők, feleségek, édesanyák hajlamosak a saját szükségleteiket háttérbe szorítani!). Hozhatsz olyan döntéseket, amelyek a Te szükségleteid kielégítéséről szólnak: jelentkezhetsz rajztanfolyamra, élményfestésre, beülhetsz “csakúgy” kávéra valahova, meglepheted magad valamivel. Csakúgy. Szabad. Szabad nem csinálni semmit, pihenni, ha úgy érzed, most arra van szükséged. Lehet. Miből gondolod, hogy Te,  vagy a Te szükségleteid kevésbé számítanak…? Mikor hitted el?

# “Ne légy gyerek!” gátló parancs

A rajztanfolyam első napján elszoktam mondani a résztvevőknek, hogy lesznek nem megszokott feladatok, ezekhez igyekezzenek gyermeki kíváncsisággal, érdeklődéssel és rácsodálkozással hozzáállni. Nem kell a feladatokat tökéletesen megoldani, lehetsz tökéletlen, játékos, nevethetsz a rajzodon (utolsó nap fogsz is az első napi rajzodon :-)), de az is Te alkotásod). Önfeledten alkothatsz, ahogy a gyermekek. A szabad gyermeki-énünk nem kritikus, nem törekszik a tökéletességre, és nem a kudarcra fókuszál, hanem a fejlődés minden egyes állomását megünnepli. Az önfeledt alkotás a gyermeki lét csodája, miért ne élhetnéd meg ezt felnőttként is? Miért ne merülhetnél és feledkezhetnél bele abba, amit szívesen csinálsz? Figyelj meg egy gyermeket, amikor belefeledkezik a játékba, megszűnik minden körülötte… Miért ne lehetnél Te is “gyerek”? Miért ne lehetnél játékos, mókás?
(Ha most arra gondolsz, hogy időnként a gyerekek is kritikusak önmagukkal szemben, igaz, de akkor az nem a szabad gyermeki-énjük, hanem a kritikus szülő-énjük…, amit a felnőttektől – főleg a szüleiktől látnak, hallanak, ezért működtetik a gyerekek is. Vagyis nem mindegy, milyen példát mutatunk…)

#Ne légy sikeres!

A Jobb agyféltekés rajztanfolyamon garantált sikerélményben lesz részed. 🙂 A  változás belül megy végbe, a felszínre törő rajztudás pedig a “bizonyíték”, ami ezt a belül végbemenő változást látványossá teszi. Megtapasztalhatod a sikert, kézzel foghatóan (és aztán ezt a kézzel fogható sikert másoknak is büszkén megmutathatod :-), milyen érzés, ha büszke vagy magadra…?). Kell ennél nagyobb pofon a gátló parancsodnak? Te is lehetsz sikeres, jogod van hozzá, megengedheted magadnak. Örülhetsz a sikerednek, és ha a megfelelő emberekkel veszed körül magad, ők is örülni fognak a Te sikerednek.

Nem csak 4 gátló parancsunk van természetesen, ahogy a bejegyzés elején utaltam rá, de ha a fent említett parancsok esetében eredményes változás indul meg, akkor az nyilvánvalóan a többi gátló parancsra is pozitív hatással lehet.

A változás belül megy végbe…

Minden Jobb agyféltekés rajztanfolyam>>> nagy felismerésekkel zárul a résztvevők részéről. Volt aki azt mondta, hogy több régi vágyát, álmát is meg fogja valósítani (“Ne csináld”!-ból így lesz “Csináld!”). Sokan megfogadják, hogy ezentúl rendszeresen szánnak önmagukra időt, mert ezt eddig nem tették meg…  Sokan egy ilyen programon szembesülnek azzal, hogy időnként ki kell szakadni a mókuskerékből, és a szürke hétköznapokból, hogy fontos, hogy legyenek napok, órák, vagy akárcsak percek is, amelyek rólunk szólnak ( “Ne légy fontos!”-ból így lesz “Lehetsz fontos!”). Hogy olyan jó egy kicsit lelassulni végre, és önfeledten belefeledkezni abba, ami feltölt, ami örömet ad (“Ne légy gyerek!”-ből így lesz “Lehetsz gyerek!”). Mindenki, kivétel nélkül mindenki megtapasztalja a sikerélmény feletti büszkeséget, hogy sikert ér el olyan területen, amelyről korábban azt hitte, hogy “nekem ez nem megy”, “én erre nem vagyok képes”, “nekem nem fog sikerülni” (“Ne légy sikeres!”-ből így lesz “Lehetsz sikeres!”).

Szeretettel várom a Te jelentkezésedet is a Jobb agyféltekés rajztanfolyamra, ha változnál és változtatnál, de akkor is, ha egyszerűen csak meg szeretnél tanulni valósághűen rajzolni, a jelentkezéshez klikkelj ide: https://www.stressz-oldas.com/jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.