OH-élményű önismereti klubfoglalkozás

önismeret szombathelyAz OH-módszer kidolgozója Moritz Egetmeyer pszichoterapeuta, humanisztikus pszichológus. A módszer neve az “AHA”,”OH” szavakból ered, ami ráismerést, felismerést jelent, ráadásul minden nyelven (“aha/oh, már értem!”, “aha/oh, megvan!” – ismerős?). 🙂

Az OH-módszer segítségével teret kap a jobb agyfélteke, így képesek leszünk:

az élethelyzetekből adódó konfliktusok személyes és kreatív megoldására,
nézőpontot váltani és megtalálni a számunkra legjobb megoldást, vagy a megoldáshoz vezető utat,
perspektívánk kitágításával, az új lehetőségek megtalálásával ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbb irányt,
csökkenteni a stresszt, szorongást,
felvállalni természetes emberi érzéseinket szégyenérzet nélkül,
negatív eseményeket, érzéseket pozitívvá konvertálni,
elmozdulni a cselekvés irányába,
fejleszteni személyiségünket.

önismeret szombathely

 

Az OH-kártyák nemcsak fejlesztik a belső képzelőerőt, intuíciót, de segítségükkel megtalálhatjuk a megoldást rejtett, fel nem vállalt konfliktusainkra, felszínre hozhatjuk elfojtott érzéseinket,  megtalálhatjuk az utat önmagunkhoz és másokhoz is, érzéseinket könnyebben meg tudjuk fogalmazni.Az OH-élményű kártya instruktor segítségével, célzott kérdéseivel nem fogsz beleesni ugyanazokba a csapdákba és nem fogod ugyanazokat a megküzdési sémákat használni, mint eddig.

 

Minden túlzás nélkül mondhatom: fantasztikusak az OH kártyák, amik játékos módon, de mégis intenzív belső munkával segítenek abban, hogy a tudattalanban levő információkat felszínre hozzák, megmutassák nekünk, hogy adott kérdéshez kötve mi van bennünk, és merre induljunk el. Nem csak az önismeretben segítettek és segítenek ezek a kártyák, de sok mindenben meg is erősítettek. És mindezt úgy tették, hogy “csupán” a saját asszociációimra kellett építenem. Vagyis saját magam segítője vagyok a kártyák által. Soma Mamagesa

 

Jó-jó, de mi is pontosan az OH-módszer?

önismeret szombathelyAz OH-kártyákat egy festőművész – Ely Raman – találta ki, azért, hogy a művészet ne merüljön ki annyiban, hogy egy festménynek címet adnak, majd emberek különböző galériákban, vagy múzeumokban megtekintik azt. Ely Raman-nak az az ötlete, hogy az embereket közelebb hozza a művészethez, találkozott a humán pszichológiával és felfedezték, hogy a kártyákat terápiás céllal is tudják használni. A képekhez szavakat társítottak, a képek és szavak szabad asszociációja, valamint az OH-élményű kártya instruktor célzott kérdései fejlesztik a belső képzelőerőt, az imaginációt, önreflexiót. Az OH-módszer hitvallása, hogy minden ember önmagát ismeri a legjobban, ezért a problémáira ő maga tudja a megoldást is, önmagát tudja meggyógyítani. A kártyák és szavak szabad asszociációja segítenek megfogalmazni érzéseinket, képet kaphatunk a tudattalanunk működéséről, segít megismerni önmagunk. Továbbá a jobb agyfélteke kreatív problémamegoldásának köszönhetően “kiütjük” a bal agyfélteke merev megoldási sémáit, hitrendszereit, amelyek korlátoznak minket, és amelyek elhitetik velünk, hogy egy problémát “hogyan kell/illik megoldani”.

Miben segít az OH-módszer? A teljesség igénye nélkül:

önmagad mélyebb megismerésében, tehát az önismeretben,
érzelmi megnyilvánulásaink fejlesztésében,
kommunikációs kultúránk fejlesztésében,
különböző blokkok, elakadások esetén, amikor nem találod a megoldást,
döntésképtelenség esetén,
párkapcsolati krízis esetén,
szülő-gyermek kapcsolatban,
társkapcsolatokban,
munkahelyi krízis esetén

Ez olyan, mint a Dixit-kártya?

Nem. 🙂 A Dixit kártyákat is nagyszerűen lehet használni a képzelőerő fejlesztésére, remek társasjáték, még akár abban is segíthet, hogy megismerjük önmagunkat,  de alapvetően és elsősorban nem a problémáink felszínre hozására találták ki.

önismeret szombathely

Jósolni is lehet az OH-kártyákkal?

Neeem, dehogy! 🙂 a kártyákkal a jelenbe tudjuk hozni az érzelmi és értelmi döntéseket. Az OH-kártya nem jóskártya: tudatosítani segít.” (Németh Lóránd klinikai szakpszichológus, az OH-módszer hazai oktatója)

Helyszín, időpont:


Időbeosztás:

A klubfoglalkozások hetente egy alkalommal lesznek, hétfőnként 17.45-től 19.45-ig (tehát 2 óra). Összesen öt alkalommal találkozunk.

Díja:

Az öt alkalom 15.000 Ft-ba kerül, tehát foglalkozásonként 3000 Ft (vagyis óránként csak 1500 Ft!).

Tanfolyamvezető:

A foglalkozásokat Schulcz Veronika OH-élményű kártyainstruktor vezeti.

Figyelem, a program kiscsoportos, max. 6 fő jelentkezését tudom elfogadni!

Vélemények a klubfoglalkozásról:

 

“Hasonló gondolkdsc04564odású emberekkel töltöttük együtt az öt alkalmat, a másik problémáját kívülről nézve észrevehettünk hasonlóságokat, vagy kontrasztokat a saját életünkkel kapcsolatban. Az OH-módszer és a kártyák nagyon hatékonyan felismertetik az adott élethelyzetet. A kártyák gyönyörűek!
Nem volt olyan elvárásom, ami ne teljesült volna, illetve igen, egy új tanfolyam.
Köszönöm szépen a lehetőséget, az élményeket, a kártyák hangulatát, sugallatait. Munkádhoz további sok sikert, örömöt, és egészséget kívánok!” (J.)

 

“A tudatos, intellektuális mellőzése milyen jót tesz , a tudatalattiból jövő képek, hangulatok, érzések nagyobb fejlődést hoztak, jobb lényegrelátást, amire nem számítottam. AHA – szóval ez a kártya?!
Nem voltak elvárásaim, nyitottan érkeztem, elégedetten, jól eső érzéssel távozom.
A jelenlegi tudásomhoz, képességeimhez, helyzetemhez minden a helyére került. Megnyugodtam, segített rendszerezni, jól felépített, jól instruált tanfolyam volt.” (A.)

 

“Pozitív volt a társaság, jó volt “idegenek” előtt is beszélni a problémáimról. Pozitívként éltem meg, hogy a kártyák segítettek választ adni a problémákra. Mélyebbre is lehetne menni ezekkel a kártyákkal, több alkalom is lehetne, hogy még jobban felszínre jöhessenek a problémák és megoldások.
Nagyon jól éreztem magam, hasznos volt, tényleg amiért jöttem, megkaptam.” (V.)

 

“Új dologként az asszociáció erejét éltem meg. Pozitív tapasztalat a csoport egyre jobban működő segítő dinamikája.
Azt vártam volna még ettől a tréningtől, hogy kitartson tavaszig, mert kellemes heti elfoglaltság volt. 🙂
Nem voltak elvárásaim, de úgy érzem, többet kaptam, mint amire számítottam. Örülök, hogy időben jelentkeztem és bekerültem a csoportba.
Pozitívan értékelem az együtt töltött időt. Örülök, hogy érdekes, sokszínű nőkkel találkoztam és olyan tükröt tartottak felém, amibe jó volt belenézni. Minden alkalommal megvolt az OH-élményem!” (E.)

 

“Felszínre kerültek az elnyomott, rossz érzések, élmények és ezekre a dolgokra sikerült megoldást találni. A csoport többi tagjától pedig rengeteg jó ötletet, tanácsot kaptam.
Számomra nagyon gyorsan (sajnos) véget ért ez az öt alkalom. Úgy érzem, maximálisan megkaptam mindent, amit szerettem volna.
Csakis pozitívan tudok róla nyilatkozni. Nagyon örültem, hogy kaptam helyet a csoportba. Számomra a 3. alkalom volt az a pont, ami áttörte a blokkokat és úgymond megéltem a “megvilágosodás” érzését. A csoport tagjai kívülállóként nagyon sokat segítettek tanácsaikkal és ötleteikkel. Nagyon sokat tanultam, mind magamról, mind róluk. Mindenkinek ajánlani tudom. Imádtam. Várom a folytatást.” (K.)

 

dsc04387_2“Megerősítéseket kaptam a jelenlegi helyzetem, múltam, és a problémáim és azok megoldása kapcsán, emellett “hihetetlen” felismeréseket is. Sokat tanultam a klubfoglalkozások többi résztvevőinek megtapasztalásaiból is.
Kreatív, mély gondolkodásra késztető, nagy önismeretet adó, önfejlesztő, megoldáscentrikus és egymást segítő, tapasztalatokkal, tanácsokkal segítő volt a tanfolyam.
Hasonló gondolkodású, nagyon szimpatikus embereket ismertem meg a többi résztvevőben.” (Á.)

 

“Nem vagyok egyedül a problémáimmal, és egy ilyen közösségben olyan emberekkel találkozhatok, akik értik miről beszélek, és én is értem őket. Nagyszerű volt megtapasztalni és érezni a támogatást (a nagy bólogatásokat látni )
Rájöttem, hogy amit elfogadottnak gondoltam az életemben (beletörődtem), azzal van a legtöbb tennivaló.  Szembesültem önmagammal, és még hosszú út áll előttem. Jó volt az alacsony létszám, mert így volt időnk egymásra. Köszönöm a lehetőséget! (E.)

 

“Egy-egy feldolgozottnak hitt kérdésről kiderült, hogy még foglalkozni kell vele. Szívesen folytatnám, ill. pár hónap múlva lehet, hogy ugyanezek a feladatok is mást mutatnának.
Nagyon jónak értékelem a tréninget és különösen hasznosnak, főleg azok jellegét, amit a Sors irányít (kártyahúzás), vagy a tudatalatti (nem tudja még az ember, hogy milyen céllal választ kártyát), ezt emelném ki a módszer erősségeként. Nagy élmény volt, hiszek benne, hogy az itt tapasztaltak előre visznek. Köszönöm!” (M.)

 

“A problémákat nem szabad elnyomni, foglalkozni kell velük és megoldás is lesz rá. A tréning hozzájárult önmagam megismeréséhez. Az öt alkalom kevés volt.” (A.)

 

“Pozitívum, hogy mások példáiból is tanultam és erőt merítettem. Jöttek új felismerések, feldolgozottnak hitt problémák is felbukkantak. Élményszerű volt!
Kíváncsi voltam, mit lehet még belőlem kihozni. Egész más lett az eredmény, mint amire az első foglalkozás után gondoltam. Nekem teljes volt, így volt egész.
Érdekes, mély, érzékeny, néha vicces, életszerű. Ezek a jelzők jutnak eszembe. Ja, és véletlenek nincsenek! ” (E.)

Utólagos visszajelzés a klubfoglalkozást követő pár hónap után:

“Szeretnék megosztani veled egy újabb OH-élményemet. Volt egy konfliktusom apukámmal,ami nagyon rosszul érintett,főleg az utolsó rész:Ne idegesíts,úgysincs jó kedvem!Takarodj be a szobádba!Örülj,hogy nem doblak ki!.. és elkezdtem gondolkodni,hogy vajon milyen megoldás lehetne a legjobb számomra,ami” megszabadítana “a felgyülemlett feszültségtől és a negatív érzésektől.Ekkor beugrott a “szobás kártya”,amit az első foglalkozáson húztam és csak negatív érzéseket tudtam hozzá kötni.Világossá vált,hogy be vagyok zárva,nincs meg a szabadságom…csak szorongok.Elhatároztam,hogy elköltözök,sikerült is találnom egy lakást,áprilisban be is tudok költözni.Azóta folyamatosan ugranak be a kártyák(pl.:a víz mérgezett volt és én csak sodródtam az árral…itt /szülői ház/ csak mérgezem magam),de kinyílt a szemem és rájöttem arra,hogy az itt eltöltött idő az tanuló pénz volt,mert még nem késő,hogy változtassak.A kommunikáció teljesen lecsökkent a minimumra.Nem szeretnék több energiát belefektetni abba,hogy rendbe hozzam a kapcsolatunkat,mert úgy gondolom,hogy ez egyoldalú lenne.Az erdős kártya is már beugrott,hogy fel kell égetnem mindent magam mögött,hogy egy új életet kezdhessek és végre rátaláljak önmagamra.Nagyon örülök,hogy részt tudtam venni ezen a foglalkozáson.Egyszerűen hihetetlen,hogy a tudatalatti ennyi információt rejt magában és ezt felszínre is lehet hozni.A változás nehéz és fájdalmas,de megéri.Sokkal magabiztosabb és pozitívabb vagyok azóta,amióta szembenéztem a félelmeimmel és elindultam a változás útján.
Nélküled és a tanfolyam nélkül ez nem sikerült volna.Nagyon szépen köszönöm.”

További, felnőttek számára szervezett tanfolyamok, tréningek:

“Hozd ki magadból a legtöbbet!” – személyiségfejlesztő tréning
Egy napos önismereti workshop>>>

Jobb agyféltekés rajztanfolyam>>>
Az Üveghegyen túl… – önismereti mesefoglalkozás>>>
Stresszoldó ZEN-rajzrelaxáció>>>

 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő OH-élményű önismereti klubfoglalkozásról, javaslom, iratkozz fel a hírlevélre>>, így időben kapsz értesítést a következő induló időpontról, ráadásul a feliratkozás után, most ajándékba kapsz egy  30 kineziológiai stresszoldó tipp e-book-ot.

Figyelem! Schulcz Veronika nem orvos, nem kezel betegségeket, nem végez gyógyító tevékenységet, nem állít fel diagnózist. Mind az egyéni konzultációk, mind a tréningek, tanfolyamok célja a személyiség fejlesztése és nem a terápia. Schulcz Veronika mentálisan egészséges emberekkel foglalkozik, egyik módszer és tanfolyam sem helyettesíti a orvost, pszichológust, pszichiátert. Amennyiben pszichoterápiás, pszichiátriai, ill. pszichiátriai gyógyszeres kezelés alatt állsz, vagy van valamilyen mentális betegséged, Schulcz Veronika nem vállalja az egyéni konzultációt, és nem tudja elfogadni a tanfolyami jelentkezést sem, mert ebben az esetben már nem kompetens.
Abban az esetben, ha pánikbetegséggel, depresszióval küzdesz, kérlek, pszichológust/pszichiátert keress fel. Ha valamilyen trauma, vagy súlyos veszteség ért, akkor trauma- ill. gyászfeldolgozásban jártas szakember segítségét kérd, mert szakszerű segítségre van szükséged.