Skip to content

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?

Biztosan hallottad már ezt a mondást, és lehet, hogy van benne igazság? 🙂

A bal agyfélteke testünk jobb felét, a jobb agyfélteke testünk bal felét irányítja (ezért van az, ha a jobb agyféltekében van agyvérzés, a test bal oldala bénul le). Az idegpályák átkereszteződése miatt a jobb kezet a bal agyfélteke irányítja és fordítva. A két agyfélteke életünk különböző területeiért felelős:

a bal agyfélteke a racionalitásért, a logikáért felel, idetartozik a számolás, beszéd, vagy idetartozik például a gyermeki jelképrendszerben, szimbólumrendszerben történő gondolkodás, ami a rajzolásnál jelenthet hátrányt. A jobb agyféltekéhez kapcsolódik a rajzolás, a művészetek, a zene, a fantázia.

A két agyféltekét a corpus callosum köti össze, melynek feladata a két agyfélteke közötti kommunikáció, valamint az emlékek és tanult dolgok áramlásának biztosítása. Kutatók megállapították, ha ez az összekötő kapocs megsérül, a két agyféleke egymástól függetlenül működik tovább. A 60-as években olyan kísérleteket végeztek, amelyek további ismeretet adtak a corpus callosum működéséről, a vizsgálatokat “kettéosztott agyú” embereken végezték (a két agyféltekét műtétileg választották szét) és érdekes eredményekre jutottak. A két agyfélteke funkcióit tulajdonképpen ezekkel a vizsgálatokkal tárták fel, így derült fény arra, hogy mindkét agyfélteke a saját valóságát érzékeli.

Az egyik tesztnél egy képernyőn két különböző képet villantottak fel egy pillanatra,  a kísérleti személynek a középpontra kellett szegeznie a tekintetét.A képernyő bal oldalán megjelenő kanál képe a jobb agyféltekébe ment, a jobb oldalon megjelent kés képe pedig a bal agyféltekébe.

kiserlet

Amikor kikérdezték az illetőket, eltérő válaszok születtek. Ha felvillanó tárgy nevét kérdezték  (bal agyfélteke hatására) a beteg így  válaszolt: kés. Ha ezután megkérték, hogy a bal kezével (jobb agyfélteke) fogja meg és vegye ki egy függöny mögül azt amit látott, akkor a páciens a több tárgy közül a kanalat emelte ki. Amikor ezt meg kellett neveznie, akkor azt mondta “egy kés”. A jobb agyfélteke tudta, hogy a válasz rossz, de nem lévén megfelelő szókincse (hiszen a bal agyfélteke a verbális), hogy kijavítsa a precíz bal agyféltekét, úgy folytatta a dialógust, hogy némán megrázta a fejét. Ekkor a bal agyfélteke hangosan gondolkodott: „Miért csóválom a fejem?”A két agyfélteke időnként együttműködik és hozzáadja a feladat rá eső részét, időnként “összevesznek”, időnként eltitkolnak egymástól ismereteket, vagyis van, hogy néha tényleg nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. 🙂

És hogy kapcsolódik mindez a rajztanuláshoz? A realisztikus rajzolás azon múlik, hogy képesek vagyunk-e “jobb agyféltekés állapotba” lépni (J-mód), hiszen a jobb agyfélteke érzékel realisztikusan, megfelelően dolgozza fel a vizuális információt, ami rajzoláshoz elengedhetetlen, míg a bal agyfélteke működése alkalmatlan arra, hogy támogassa az észlelt formák élethű ábrázolását.

Szeretnéd tudni, hogyan lehet “belépni” a J-módba? 🙂  Akkor klikk ide>>>

Legközelebbi jobb agyféltekés rajztanfolyam Szombathelyen: https://www.stressz-oldas.com/jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam/

Felhasznált irodalom: Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.