Skip to content

Neked is sikerülhet megszabadulni a belső kritikustól

Az egyik legnagyobb kritikus az életünkben: általában mi, saját magunk. Némi egészséges önkritikára természetesen szükség van, azonban fontos, hogy ilyenkor is szeretettel forduljunk önmagunk felé. A baj akkor van, ha átesünk a ló túlsó oldalára, és folyamatosan bántjuk, önostorozzuk, hibáztatjuk magunkat, azaz állandó (vagy gyakori) negatív belső párbeszédet folytatunk. Ez belső nyugtalansághoz, feszültséghez, alacsony önértékeléshez vezethet.

Hogyan vond 3 lépésben az ellenőrzésed alá ezt a belső, negatív dialógust?

#1. lépés:

Idézz fel egy olyan helyzetet, szituációt, amelyben kritizáltad magad.
Ha megvan, kérlek, gondolkodj el az alábbiakon:
– Ki kritizál kicsodát?
– Ismered ezt a hangot?
– A saját hangodat hallod, esetleg valaki másét?
Figyeld jól meg a hangsúlyt, hangfekvést, ritmust! Mit érzel, amikor ezt a belső párbeszédet hallod?

#2. lépés:

Idézz fel egy olyan személyt, aki pozitív, elismerő, dicsérő szavakat mondott Neked! Pontosan próbálj visszaemlékezni, hogy hogyan hangzott a hangja. (Ha nem volt ilyen, vagy nem jut eszedbe, akkor képzelj el egy ilyen szituációt: hallgasd, hogy mit mond az illető, különösen a hangsúlyra figyelj, láthatod azt is gondolatban, hogy megsimogat, átölel, mosolyog, miközben megdicsér.)

#3. lépés:

Most ezt a kellemes hangot, hangsúlyt, hanghordozást vidd át az általad kellemetlenek megélt helyzetre.
Hogyan változik a szituáció, ha a kritikus hang más hangminőségben beszél? Mit tapasztaltál? 😉

A kritika azért tud olyan bénító lenni sok esetben, mert a belső monológ hangmagassága, hangsúlya korlátoz minket. Ha a belső párbeszéd során ugyanazt mondod, de más (kedvesebb) hangsúllyal, akkor hajlamosabb leszel elengedni a bántó, önmarcangoló, kritikus mondatokat. De az is gyakori, hogy a kedvesebb hangsúly hatására, a korábbi negatív belső párbeszéd pozitív irányba változik (pl.: „te ezt nem tudod megcsinálni” —> „miért ne tudnád megcsinálni?”/”ezt ne tudnád megcsinálni?”).

Gyakorold bátran a feladatot bármikor, ha azt tapasztalod, hogy túlságosan előtérbe került a belső kritikus.

 

Schulcz Veronika vagyok, és 2008 óta foglalkozom személyiségfejlesztéssel, önismereti és életvezetési tanácsadással, life coaching-gal.

Remélem hasznos volt a cikk!
Ha szeretnél ezzel kapcsolatban segítséget kapni, akkor itt tudsz időpontot kérni online vagy személyes konzultációra: https://www.stressz-oldas.com/#kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük