Skip to content

Melyik agyféltekéd a domináns?

Formálj egy kis háromszöget két tenyérrel. Nézz át a háromszögön, és figyelj meg egy távoli tárgyat. Majd csukd be a jobb szemed, és figyeld meg mi történik. Ezután csukd be a bal szemed (a háromszöget formáló kezedet nem kell mozdítani!), és a jobbal nézz a résen át. Mit tapasztalsz? Ha jobb szemmel átnézve láttad a tárgyat, akkor a jobb szem és a bal agyfélteke a  vezető agyfélteke távolba nézés során. Ha ballal láttad a tárgyat, akkor a bal szem és a jobb agyfélteke a vezető.

Mi a különbség a kettő között?
A bal agyféltekés ember nézés közben inkább a részleteket veszi észre. Belépve egy szobába az tűnik fel neki, hogy ferde a terítő, poros a polc, a könyvek sem egyenesen állnak. Míg egy jobb agyféltekés ember ezeket észre sem veszi. Őt az köti le, hogy milyen a szoba hangulata, milyen érzései vannak, amikor oda belép: kellemes, vagy kellemetlen.
Mindez a tanulásnál rendkívül fontos lehet, hiszen a két embernek két különböző módon kell tanulnia.
Amikor tehát ismerjük elménk működését tanulás közben, akkor tudjuk azt, hogy miként tanuljunk. Így könnyedén, szinte magától megragad benne minden, amit tanulni szeretnénk.

Forrás: Kineziológia magazin, 2. szám

Milyen különbségeket fedezhetünk még fel és ez miért fontos?
Tanulás során, azt, hogy milyen módon dolgozzuk fel az információt, az határozza meg, hogy jobb ill. bal agyfélteke dominanciával rendelkezünk-e. Ezért fontos tudnunk, hogy milyen féltekei dominanciával rendelkezünk, hiszen másképp tanul egy jobb agyféltekés és másként egy bal agyféltekés ember.
  • Azok az emberek, akik bal agyfélteke dominanciával rendelkeznek, az információval egymás után szeretnek foglalkozni, míg a jobb agyféltekés ember az egésztől halad a részek felé.
  • A bal féltekei dominanciával rendelkező egyének szeretnek listát készíteni, jellemző rájuk az analítikus gondolkodás, a jobb félteke dominanciával rendelkező személyek egyszerre több dologgal is képesek foglalkozni.
  • A bal agyféltekénk a logikus agyféltekénk, a jobb pedig az intuitív.
  • A bal agyfélteke felelős a beszédért, ezért ezzel a féltekei dominanciával rendelkező embereknek nem okoz nehézséget szavakkal kifejezni magukat, ezzel szemben a jobb féltekei dominanciás személyek sokszor nem találják a megfelelő szavakat, noha tudják, hogy mit szeretnének mondani.
  • A bal félteke szereti a szabályokat és könnyen követi őket. Akinek pedig a jobb agyfélteke az “erőssége”, az szereti megváltoztatni a környezetét.
Fontos leszögezni, hogy elménk működésében a bal vagy a jobb agyfélteke szerepe, dominanciája nem kizárólagos, hanem feladatmegosztó. Cél a két oldal egyensúlyba hozása (pl. kineziológiai gyakorlatokkal, jobb agyféltekés rajztanfolyammal, kreativitás fejlesztésével), hiszen ez biztosítja számunkra lelkünk egyensúlyát is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.