“Hogyan mondjam?” – Erőszakmentes, együttműködő kommunikációs tréning

BETELT! Várólistára jelentkezés az alábbi e-mail címen (azaz, ha valaki mégsem tud jönni, kiértesítem a soron következő jelentkezőt): vera(kukac)stressz-oldas.com e-mail címen.

 

Érzed már, hogy konfliktushelyzetekben nem tudsz védekezni, nem tudsz kiállni önmagadért, nem tudsz reagálni, mert leblokkolsz? Ezek miatt úgy gondolod, jobb elkerülni a konfliktusokat? Így viszont sokszor rossz érzés, feszültség marad Benned…? “Már megint nem szóltam”, már megint hagytam magam”. Vagy Rád az a jellemző, ha úgy érzed, támadnak, akkor visszatámadsz, ami miatt még jobban elmérgesedik a helyzet? Vagy Neked pont ezek ellenkezője (is) ismerős?
Esetleg konfliktushelyzetekben  hajlamos vagy “odamondogatni”?

Ha mindez Téged is érint, akkor jó helyen jársz, mert ezen a kommunikációs tréningen megtanítom Neked:

 • az erőszakmentes kommunikáció négy egyszerű lépését;
 • hogyan lépj ki a kinek van igaza-kinek nincs igaza játszmából, mely legnagyobb gátja a konfliktus megoldásának, és az együttműködésnek;
 • hogyan mondjál nemet bűntudat nélkül;
 • hogyan akadályozzák a tiszta a kommunikációt a “tudhatná”, “észrevehetné”, “magától is gondolhatná” típusú elvárások, belső monológok, és ezek miért nem vezetnek sehova;
 • mit tegyél, ha Neked mondanak nemet, hogyan kerülheted el, hogy ne visszautasításnak, és ne a személyed elleni támadásnak éld meg a nemet;
 • hogyan fejezd ki az érzéseidet;
 • hogyan ismerd fel, és fejezd ki a saját szükségleteidet, és ezt hogyan kommunikáld le, hogy ne elvárásokat és követeléseket fogalmazz meg;
 • hogyan reagálj a Feléd irányuló kritikára, negatív üzenetekre;
 • hogyan kérj;
 • milyen kritériumai vannak a kérésnek, és ezt hogyan fogalmazd meg;
 • mi a különbség a kérés és követelés között (nem  csak a megfogalmazás, és nem csak a hangsúly!);
 • hogyan kerüld el a támadást konfliktushelyzetekben;
 • miről ismerheted fel az empátiát blokkoló kommunikációt, és mit tehetsz ellene;
 • melyek az életidegen kommunikáció jellemzői, hogyan kerüld el;
 • hogyan figyelj ítélkezés nélkül;
 • hogyan fejezd ki a dühödet megfelelő módon (az erőszakmentesség nem jelenti azt, hogy nem érezhetünk dühöt!);
 • hogyan azonosítsd be a saját érzéseidet és mások érzéseit;
 • mi a különbség a tényleges érzések, valamint az értelmezések, gondolatok, megállapítások között, és ez hogyan befolyásolja a megfelelő kommunikációt;
 • mi segíthet Neked abban, hogy “kitaláld”, lefordítsd magadnak és megértsd, hogy a másik félnek mire van szüksége (milyen igényei, szükségletei vannak, amelyet nem megfelelő formában fogalmaz meg Feléd: “Te soha…”, “Te mindig…”, stb.);
 • hogyan fordulj empátiával mások felé, kiderül az is, hogy miért is van erre szükség;
 • hogyan legyél együttérző önmagaddal.

A tréning eredményeképpen:

Az ellenállás, védekezés, erőszakos reakció minimálisra csökken az életedben.
Együttműködőbb leszel.
Empatikusabb leszel.
Javulnak emberi, társas kapcsolataid (beleértve a párkapcsolatod, munkahelyi kapcsolatokat, szülő-gyermek kapcsolatot, stb.)
Közelebb kerülsz önmagadhoz, és a másik emberhez is.
Fokozódik a másik ember iránti tisztelet.
Fokozódik az önmagad iránti tisztelet.
Együttérzéssel fordulsz mások felé.
Ha van gyermeked, hiteles példamutatással az ő kommunikációja, konfliktuskezelési profilja is változni fog; így nagy eséllyel neki nem lesz már szüksége egy ilyen tréningre felnőttként.
Nem Te változol, hanem az változik, ahogy ezentúl kifejezed magad (így végső soron Te is változol 😉 ).
Változik az, ahogy ezentúl meghallgatsz másokat, ahogy másokra figyelsz (aktív figyelem, értő figyelem).
Más szemmel látod önmagad, és beszélgetőpartnered is.
Szégyenérzet nélkül felvállalod sebezhetőségedet, hiszen valódi, mély kapcsolódás köztünk emberek között csak így jöhet létre.

Mire számíts?

Lesz elmélet is a tréningen, hiszen az erőszakmentes kommunikációnak megvannak a maga “szabályszerűségei” (akármelyik modellről is legyen szó), és ahhoz, hogy majd a gyakorlatban tudd alkalmazni, ezeket a lépéseket (elméleti rész) ismerni kell.
De lesz sok-sok gyakorlat, csoportos, páros, és önálló feladatok is, azaz: “melós” és fárasztó nap lesz, készülj. 🙂 És abban is biztos vagyok, hogy sok felismerésben lesz részed, amikor rájössz, hogy miért nem tudtad eddig megfelelően kezelni a konfliktusokat.

Mire ne számíts?

Hogy rögtön a tréning után minden megváltozik a kommunikációdban. Berögzült, több évtizedes viselkedésmintákat csak kellő tudatossággal, jelenléttel és  gyakorlással lehet felülírni és megváltoztatni, ehhez azonban idő és türelem kell. De az biztos, hogy a tréning elvégzést követően egyre jobb lesz a kommunikációd, és az, ahogyan kezeled a konfliktusaidat.

Valamint a tréning jellege nem teszi lehetővé, hogy a résztvevők konkrét, egyéni konfliktushelyzeteit vegyük górcső alá, erre egyéni konzultáció keretében  van csak lehetőség. Az erőszakmentes kommunikációt, a “hogyan”-t tanítom meg, hogy aztán éles helyzetekben, a saját konfliktusaidban lépésről-lépésre, egyre jobban és jobban képes legyél alkalmazni.

Kinek nem való a tréning, és mikor nem javaslom a részvételt:

Ha nem megoldásokban gondolkodsz, csak panaszkodni szeretnél.
Ha a tréningen a konfliktusaidról szeretnél mesélni, sztorizgatni, azért, hogy megerősítsenek, Te látod jól a helyzetet, Neked van igazad.
Ha nem akarsz kilépni a kinek van igaza – kinek nincs igaza játszmából.
Ha a vitapartnered/vitapartnereid szeretnéd szidni, kritizálni, bírálni, ítélkezni felettük, és ehhez önigazolásokat akarsz, és támogatást, hogy mindenben ők a hibásak.
Ha nem érdekelnek az emberi kapcsolataid, és azok minősége.
Ha nem akarsz fejlődni, magadba nézni.
Ha nem érdekel, hogy mi a Te felelősséged bizonyos konfliktushelyzetekben, ha nem akarod tudni, hogy Te mivel járultál hozzá a kialakult helyzethez.
Ha nem érdekel a másik ember jólléte, érzései, szükségletei.
Ha nem szeretnél a kommunikációdon változtatni.
Ha nem szeretnél együttműködő lenni.
Ha rendben van, hogy bizonyos helyzetekben nem tudsz kiállni önmagadért.
Ha nem akarod, hogy kevesebb konfliktus legyen az életedben.
Ha Neked rendben van, ha “jól odamondogatsz”, “beolvasol” másoknak.
Ha úgy érzed, a Te kommunikációd megfelelő, és nincsenek blokkjaid, elakadásaid ezzel kapcsolatban.
Ha azt szeretnéd, hogy a kommunikáció tekintetében minden maradjon úgy az életedben, ahogy most van.

Kérdés: “Én már voltam a “Hozd ki magadból a legtöbbet!” – személyiségfejlesztő tréningeden, ahol volt szó a konfliktuskezelésről. Érdemes jelentkeznem erre a tréningre akkor is?”
Válaszom: Igen, mert amiről ezen a kommunikációs tréningen szó lesz, arról egyáltalán nem volt szó a “Hozd ki magadból a legtöbbet!” – személyiségfejlesztő tréning konfliktuskezelő blokkján. Ez azt jelenti, hogy kb.  szinte minden újdonság lesz.
Kérdés: “Egyéni konzultáción foglalkoztunk már a konfliktuskezeléssel. Azért érdemes elmennem a tréningre?”
Válaszom: Igen, mert az egyéni konzultáció keretében, annak ellenére, hogy ott csak Veled foglalkozom, csak a töredékét tudom átadni az erőszakmentes, együttműködő kommunikációnak. Minden nem lesz újdonság Neked a tréningen – ez tény, de sok minden viszont igen. Továbbá a tréningen páros és csoportos gyakorlatok is lesznek, azaz lesz gyakorlási lehetőség is.

Tanfolyamvezető:

Schulcz Veronika személyiségfejlesztő, life & art coach

Helyszín, legközelebbi időpont:

Szombathely, 2019. november 30., 9 órától kb. 16.30-17 óráig (a pontos befejezés csoport- és létszámfüggő)

BETELT! Várólistára jelentkezés az alábbi e-mail címen (azaz, ha valaki mégsem tud jönni, kiértesítem a soron következő jelentkezőt): vera(kukac)stressz-oldas.com e-mail címen.

Részvételi díj:

26.000 Ft/fő
A jelentkezés véglegesítése a tandíj befizetésével történik, erről a jelentkezési űrlap kitöltése után kapsz egy automatikus díjbekérő e-mailt.

További, felnőttek számára szervezett tanfolyamok, tréningek:

ONLINE önismereti és személyiségfejlesztő tréning>>>
OH-élményű önismereti klubfoglalkozás>>>
Útkereső workshop>>>
“Hozd ki magadból a legtöbbet!” – komplex személyiségfejlesztő tréning>>>
“Közelebb önmagamhoz” – önismereti klubfoglalkozás>>>
Színezd újra! csoportos önismereti coaching>>>
Belső gyermek gyógyítása – meditációs esték Verával>>>
Stresszkezelő klubfoglalkozás az OH-kártyákkal>>>
Egy napos önismereti workshop>>>
Jobb agyféltekés rajztanfolyam>>>
Stresszoldó ZEN-rajzrelaxáció>>>

 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő “Hogyan mondjam?” – erőszakmentes kommunikációs tréningről, iratkozz fel a hírlevélre>> így időben kapsz értesítést a következő induló időpontról, ráadásul a feliratkozás után, most ajándékba kapsz egy  Erőforrás és önbizalom tréning e-book-ot.

Schulcz Veronika mentálisan egészséges emberekkel foglalkozik, egyik módszer és tanfolyam sem helyettesíti az orvost, pszichológust, pszichiátert. Mind az egyéni konzultációk, mind a tréningek, tanfolyamok célja a személyiség fejlesztése és nem a terápia. Amennyiben pszichoterápiás, pszichiátriai, ill. pszichiátriai gyógyszeres kezelés alatt állsz, vagy van valamilyen mentális betegséged, Schulcz Veronika nem vállalja az egyéni konzultációt, és nem tudja elfogadni a programokra való jelentkezést sem, mert ebben az esetben már nem kompetens. Ha pánikbetegséggel, depresszióval küzdesz, kérlek, pszichológust/pszichiátert keress fel. Ha valamilyen trauma, vagy súlyos veszteség ért, akkor trauma- ill. gyászfeldolgozásban jártas szakember segítségét kérd, mert szakszerű segítségre van szükséged.