Skip to content

Hogyan változtass meg egy viselkedést/reakciót 7 lépésben?

#1. lépés:

Gondold át, hogy mi az a cselekvés, viselkedésminta, reakció, amitől szeretnél megszabadulni, vagy amin változtatni szeretnél!

Járd körül kicsit ezt a viselkedésmintát/magatartásformát!
Segédkérdések:  Mi a cselekvés, reakció, stb. kiváltó oka? Milyen helyzetekben (esetleg kiknek a társaságában) szokott előfordulni, amin változtatni szeretnél? Hol, mikor, kivel szemben fordul elő? Ilyenkor pontosan mi történik?


(Pl: „A munkahelyi értekezleten vagy nem teszek szóvá bizonyos dolgokat, vagy úgy felhúzom magam, hogy olyanokat mondok, hogy utólag nagyon megbánom.” Én röviden írtam le a példában, de Te ennél bővebben, részletesebben is kifejetheted a saját témádat, ez mindegyik példamondatra érvényes.)

#2. lépés:

Amikor ez az adott viselkedésminta megtörténik, akkor mit érzel, és milyen gondolataid vannak? Vannak-e testi érzeteid?

(pl. „Izzad a tenyerem, „gyomoridegem” van, gombóc a torkomban, megbántott, dühös vagyok, azt gondolom, hogy jobb lett volna, ha meg sem szólalok.”)

#3. lépés:

Hogyan viselkedsz? Mit teszel? Mit mondasz? Mit cselekszel?

(Pl. „Felemelem a hangom.”, vagy „Magamban, de látványosan fortyogok, hogy mások is észrevegyék, valami nem tetszik.”)

#4. lépés:

Mi az a hitrendszer/szabály, ami miatt így viselkedsz?
Ilyenkor gyakran az alábbi formulákat használjuk: „Nekem mindig…. kell.”;  „Én soha….”; „Mások állandóan…” „Mindig…”

(Pl. „Én soha nem mondhatom el a munkahelyemen a véleményemet.” / „Nekem mindig csöndben kell maradnom az értekezleten.”)

#5. lépés:

Mi a várható következmény, vagy „katasztrófa”, ami akkor történik, ha nem a 4. pontban lévő hitrendszer vagy szabály szerint viselkedsz?
„Mert különben….” „Mert akkor…”

(Pl. „Mert különben mindenki megharagszik rám.” Vagy: „Mert különben megszégyenülök.” Vagy: „Mert akkor keresnek mást a helyemre.”)

#6. lépés:

Vonj be (kreatív) erőforrásokat!
a.) „Megtehetem, hogy…..”
Azaz keress választási lehetőségeket!

(A korábbi példánál maradva, és azt folytatva: „Megtehetem, hogy csak a közvetlen főnökömnek mondom el a meglátásaimat, és nem az egész osztály előtt.”)

b.) „Megtehetem, ha….”
Azaz keress pozitív befolyásoló tényezőket!

(Pl.: „Megtehetem, hogy elmondom a véleményemet, ha képes vagyok higgadt maradni.” „Megtehetem, hogy elmondom a véleményemet, ha elfogadom, hogy az esetleg nem mindenkiből vált ki tetszést.”)

#7. lépés:

Hogyan fogsz cselekedni a jövőben? (Itt vedd figyelembe az előző pontban felsorolt választási lehetőségeket!)

„Amikor felfedezem a jövőben a…  (4. pontban rögzített szabályt, és az 5. pontban rögzített következményt), akkor a következő cselekvési alternatíváim lesznek: a.), b.), c.), d.), stb.

(Példamondat: „Amikor legközelebb felfedezem, hogy én soha nem mondhatom el a véleményem, mert különben mindenki megharagszik rám, akkor az alábbiakat cselekszem:

a.) „A megbeszélés előtt kérek időpontot a közvetlen felettesemtől és vele beszélem meg az észrevételeimet, nem mindenkivel; ez megnyugtat, mert a főnökömnek kimondhatom a meglátásaim, így azok már nem belülről feszítenek. Ezért az értekezleten képes leszek higgadt maradni.”

vagy:

b.) „Elolvasok egy asszertivitásról szóló könyvet, mely segíthet a hatékony kommunikációban, és a megfelelő önérvényesítésben.”)

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad ezt a 7 lépésből álló – szerintem egyszerű –  gyakorlatot és segítségedre lehet abban, hogy a jövőben új viselkedésmintát/viselkedésmintákat tudj kialakítani és leszámolj azokkal, amelyek nem építik a személyiséged. 🙂

 

Schulcz Veronika vagyok, és 2008 óta foglalkozom személyiségfejlesztéssel, önismereti és életvezetési tanácsadással, life coaching-gal.

Remélem hasznos volt a cikk!
Ha szeretnél ezzel kapcsolatban segítséget kapni, akkor itt tudsz időpontot kérni online vagy személyes konzultációra: https://www.stressz-oldas.com/#kapcsolat

A határok meghúzásában, felállításában, nemet mondásban, önérvényesítésben segít Neked az Online kommunikációs tréningem, ide kattintva éred el: https://www.stressz-oldas.com/termek/online-kommunikacios-trening/

Személyiséged fejlesztésében, az önismeretedben segít az Online önismereti és személyiségfejlesztő tréningem, ide kattintva éred el: https://www.stressz-oldas.com/termek/online-onismereti-tanfolyam/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük