Skip to content

Hogyan tanuljunk?

A gyermekek különbözőképpen tanulnak, különbözőképpen dolgozzák fel az információkat és természetesen az sem mindegy, hogy valaki jobb vagy bal agyfélteke dominanicával rendelkezik. Tanulásnál rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik csoportba tartozunk: vizuális, auditív avagy kinesztetikus típusba. Míg vannak, akik úgy értenek meg valamit, ha elmondják nekik; másoknak ehhez képekre van szükségük; de akadnak olyanok is,

akik legkönnyebben úgy fogják fel a tananyagot és úgy jegyzik meg, ha közben mozoghatnak. Bármelyik érzékelési típust részesítjük is előnyben, ettől függetlenül használjuk a többit is, de 10-11 éves korunktól kezdve jellemzően megvan a “kedvenc” érzékelési csatornánk, amit gyakrabban használunk a többinél. Az iskolában általában a vizuális és az auditív csatornát részesítik előnyben, így aki mozgás által tanul könnyebben, az sajnos az iskolai tananyagot jóval nehezebben tudja megérteni, elsajátítani, mivel a kinesztetikus típusba tartozókat nem igazán tolerálja jól az iskolarendszer…

És Te melyik típusba tartozol? Avagy teszt a fekvő nyolvassal! 🙂

(Ha kíváncsi vagy rá, melyik csoportba tartozol, ill. szeretnéd tudni, hogy bal vagy jobb félteke dominanciával rendelkezel-e, először végezd el a feladatot és csak aztán nézd meg a megoldást! :-))

A teszthez készíts elő egy nagyobb méretű papírt. Erre rajzolj egy nagy fekvő nyolcast (végtelen jel), a kiindulópont a lap közepe legyen. Balra felfelé haladva rajzold meg a nyolcas bal oldali hasát, majd a jobb oldalit. A kézmozgás legyen spontán és megszakítás nélküli! A nyolcas akkora  legyen, mint a papírlap. Ha kész a nyolcas, akkor húzz egy vízszintes vonalat középen.

Megoldás

Melyik rész tölti be a nagyobb teret? (kattints a képekre, nagyítható)

Felső rész tölti be a nagyobb teret, akkor vizuális típus vagy:

 vizualis

Alsó rész tölti be a nagyobb teret, akkor kinesztetikus típusba tartozol:

kinesztetikus

Ha ilyen fekvő nyolcast rajzoltál, auditív típusba tartozol:

 auditiv

Azok az emberek, akiknek mindhárom terület egyformán erős, ilyen fekvő nyolcast rajzolnak:

kiegyenlitett

Bal vagy jobb agyfélteke dominancia?

baldom jobbdom

Abban az esetben, ha nem sikerült fekvő nyolcast rajzolni, az arra utal(hat), hogy a két agyfélteke nem működik összehangoltan, optimálisan. Ilyenkor érdemes rengeteg keresztirányú mozgást végezni (pl. keresztbelendítés), mert ezzel integrálhatjuk a két agyféltekét.  Ezáltal hatékonyabban működünk, gyorsabban, kevesebb idő alatt tanulhatunk, de pl. az írásképre is kedvező hatással van, az mellett, hogy kiváló stresszoldó. 🙂

Az egyes típusok jellemezői

Az auditív típusba tartozók:

Aki ebbe a csoportba tartozik, az legkönnyebben hallás útján tanul, vagy jegyez meg dolgokat. (Sokszor hallottam már szülőktől, hogy arra panaszkodnak (pedig ez valójában nem hátrány – sőt!), hogy a gyerek otthon nem tanul, mert “elég neki, amit az órán hall” – irigylem az ebbe a típusba tartozókat! 🙂 ). Az ebbe a csoportba tartozók gyorsan tanulnak és sokszor könyv, jegyzet nélkül, ugyanis nincs rá szükségük. Olvasás közben mozog a szájuk, figyelmesen hallgatnak és aztán jól vissza is tudják mondani, nagy szókincssel rendelkeznek az auditív típusú emberek, és szívesebben beszélnek, mint írnak.

Hogyan tanulhat könnyen?
Ossza meg másokkal, amit az órán hallott. Tanulás közben legyen csend, ne hallgasson zenét, ne szóljon a tévé, rádió, stb. Találjon ki dallamokat, amelyek segítenek szavakat, mondatokat rögzíteni. Olvasson hangosan.

A vizuális típusba tartozók:

Az ebbe a típusba tartozóknak az ismeretszerzés legfontosabb eszköze az írott szöveg, ez a leggyakoribb tanulási mód. A tanulás látás útján szerzett tapasztalatok feldolgozása során jön létre. Az ilyen típusú emberek legtöbbször szemükkel észlelik az információt, pontosak, rendszerezőek, fontosnak tartják a szép írást, szeretnek olvasni, leírás alapján könnyen összeállítanak bármit (legó, építőkocka), általában gyorsan és magas hangon beszélnek.

Hogyan tanulhat könnyen?
Rajzoljon (pl. szimbólumokat), írjon vázlatot. Használjon színes filcet, amivel kiemelheti a fontos információkat. Rendszerezze a tanulnivalókat, jegyzeteket. Készítsen áttekinthető táblázatokat, tanulókártyákat. Az információkat mindenképp írja fel. Tanulás közben legyen nyugalom és csend körülötte.

A kinesztetikus típusba tartozók:

Mozgási élmények feldolgozása útján jön létre a tanulás. Az ebbe a típusba tartozók, úgy emlékeznek valamire, ha érzelmeket kapcsolnak a szituációkhoz. Számolás közben egészen biztosan használják az ujjukat. Testbeszéd nem idegen tőlük, és a testi érintkezést is kedvelik.

Hogyan tanulhat könnyen?
Számára fontos, hogy tanulás közben mozoghasson, ide-oda járkálhasson. Ha erre nincs lehetőség, próbáljon gyakrabban szünetet tartani tanulás közben, ilyenkor álljon fel és mászkáljon egy kicsit.

Képek forrása és felhasznált irodalom: Helga Baureis, Claudia Wagenmann Hatékony tanulás kineziológiával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.