Skip to content

Hogyan és miért tud segíteni a keresztbelendítés a diszlexia, diszgráfia, vagy egyéb más tanulási problémák esetén?

Amikor a kineziológiai kezelések során az érzelmi stresszoldás mellett különböző korrekciókat végzünk (korrekciónak hívjuk a kineziológiában használt stresszoldási technikákat), akkor gyakran felmerül a kérdés, hogy egyik-másik gyakorlat mire jó? A több mint 150 féle gyakorlat/korrekció közül, most a keresztbelendítést járom körbe. Már több bejegyzésben utaltam rá, hogy a stresszkezelés egyik legkiválóbb módja lehet pl. a keresztbelendítés (vagy bármilyen keresztirányú mozgás), azonban részletesen nem fejtettem ki eddig, hogy miért is olyan jó ez az egyszerű, de nagyszerű gyakorlat.

Mindenki, aki természetes úton született és nem császármetszéssel, már keresztirányú mozgással kezdi az életét, amikor végigkúszik a szülőcsatornán.

Ha a mozgáskoordináció fejlődésének valamelyik szakasza kimarad, az bizony későbbi életünkre is hatással lehet. A kisbabák kb. 6-8 hónapos koruk körül kezdenek kúszni-mászni, ebben a korban már nagyjából képesek az ellentétes kar- és lábhasználatra. Ez az ellentétes mozgás (kúszás, mászás) készít fel minket később az írásra, olvasásra, vagyis arra, amikor a kéznek, szemnek, agynak balról jobbra kell mozognia. Ha kimarad a kisbabáknál a mászás, vagy esetleg arra biztatják őket, hogy túl korán járni kezdjenek, annak később kedvezőtlen hatásai lehetnek. A diszlexia, diszgráfia, dadogás (!) mind-mind visszavezethető a koordinációs fejlődés neurológiai folyamatának problémáira.  (Dadogást, beszédzavart, írási, olvasási zavart okozhat az is, ha egy gyermeket át akarnak szoktatni bal kéz használatról jobb kéz használatra, szigorúan tilos!)
Tehát elmondhatjuk, hogy a jobb és bal agyfélteke integrációja nagyon fontos a fejlődés szempontjából (is).

A kineziológia – többek között – a keresztbelendítést használja a két agyfélteke összehangolására, ezáltal javul, fejlődik a koordináció, az írás, olvasás, koncentráció, figyelem, rendezettebb lesz az íráskép, csökkenthető a stressz, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Miért a keresztmozgás segít?

Azért, mert a jobb agyfélteke testünk bal felét irányítja, a bal agyfélteke pedig a testünk jobb felét; tehát a keresztmozgásnál az idegi funkcióknak is kereszteződnie kell, és ezek a mozgások, mozdulatok szervezik az idegrendszert, fejlesztik a mentális képességeket.

Mikor hasznos?

Minden olyan tevékenység előtt, ami stresszel jár (hiszen stresszhelyzetben a két agyfélteke “szétkapcsol”, és a bal agyfélteke pánik üzemmódra vált, azonban a két agyfélteke összehangolásával  –  pl. keresztbelendítéssel, könnyedén kiszabadulhatunk az érzelmi stressz állapotából), hasznos lehet akkor is, amikor növelni akarjuk a teljesítményünket, pl. vizsga, dolgozat írás előtt, vagy akkor is, ha sok ember előtt kell beszélnünk, szerepelnünk.

A gyakorlatok mind gyermekek, mind felnőttek esetében hatásosak.

A keresztirányú mozgást 10-12 alkalommal érdemes ismételni (naponta több alkalommal), és még hatásosabb a gyakorlat, ha közben egy nagy X-re nézünk.

Mit tegyél, ha a kisbabád nem akar mászni, vagy még túl kicsi a gyermeked, hogy el tudja végezni a gyakorlatokat?

Semmi gond! Fektesd le a pelenkázóra, vagy az ágyra, és végeztesd vele passzívan a gyakorlatot, azaz érintsd össze a bal lábát a jobb kezével, és fordítva (az utolsó képen láthatod), ugyanolyan hatásos, mintha mászna, vagy saját maga végezné a gyakorlatot.Nagyobb gyerekekkel pedig végezzük közösen a gyakorlatot (a példamutatás fontos), kapcsoljuk be kedvenc zenéjét (lehetőleg ne kritizáljuk azt 😉 ) és hajrá, keresztbelendítésre fel! 🙂 Próbáljuk megbeszélni, megértetni vele, hogy ez miért jó neki, de erőltetni semmiképp ne erőltessük a gyakorlatokat, ne érezze kényszernek, egy újabb kötelező feladatnak… Némi kreativitással biztosan tudunk kedvet csinálni hozzá!

Az alábbi képeken  pedig különböző keresztirányú gyakorlatokat találsz:

 keresztmozgas3 keresztmozgas keresztmozgas2
 Képek forrása, felhasznált irodalom: Ann Holdway A kineziológia alapjai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.