Skip to content

Gyakorlati tippek stresszoldásra, feszültségoldásra

Fontosnak tartom, hogy minél több embernek legyen ismerete arról, hogyan és milyen módon enyhítheti, oldhatja a feszültséget saját maga is, hiszen ha  a stresszel, feszültséggel nem kezdünk valamit, akkor az manifesztálódhat. Itt és most nem a tipikusnak mondható feszültségoldásról lesz szó, mint pl. forró illatos fürdő, egy jó könyvvel, relaxációs zene (ezek is nagyon jók), stb. inkább egy olyan megközelítésből világítok rá a témára, amelyet mi kineziológus alkalmazunk a munkánk során. Jószívvel ajánlom mindenkinek a lenti gyakorlatokat, feladatokat.

Hogyan enyhítsd a feszültséget?
Az arc nagyon sok feszültséget hordoz magában, íme két feszültségoldó technika:
1. Helyezd az ujjbegyeidet az arccsontodra ,és nyomd felfelé erősen. Fokozatosan nyomd ujjaidat az arccsont görbületén a fülek irányába. Ez vért juttad az arcodba, és megnyitja az eddig feszült területeket.
2. Egyik kezedet fektesd az ellentetés oldalon lévő válladra. Ujjaidat nyomd a válladba és húzd előre a vállad felső részén. Ezt mindkét oldalon végezd el háromszor.
Hogyan engedd ki a felhalmozódott stresszt?
Fejtetőhúzás (felszabadítja az energiákat, megnyugtatja az idegrendszert)
1. Helyezd hüvelykujjadat a halántékodra, ujjaidat görbítsd be, ujjhegyeidet pihentesd közvetlenül a két szemöldök között.
2. Lassan kis nyomást gyakorolva húzd szét az ujjaidat úgy, hogy kifeszítsd a bőrt a homlokodon.
3. Ujjhegyeidet pihentesd a homlokod közepén, majd ismételd meg a húzó modulatot.
4. Ujjhegyeidet pihentesd a hajad tövénél, ismételd meg a húzó mozdulatot.
5. Folyatasd ezt a mozdulatot begörbített ujjakkal, az alábbi helyekre gyakorolva nyomást:
ujjaid a hajas fejbőrön helyezkednek el, kisujjaid a hajtőnél. Húzd el egymástól a két kezedet, mintha szét akarnád húzni a fejedet; ujjaid a fejed közepén vannak, lefelé nyomsz és elhúzod egymástól a két kezedet; ujjaid a fejtető után, a fejed hátsó részén helyezkednek el és ismét ugyanazt a nyomást gyakorold.
V27 pontok ütögetése (energetizál, összpontosítja a figyelmet)
1. Helyezd ujjaidat a kulcscsontodra, tapintsd ki az alatt lévő bemélyedést (vese meridián 27-es pontok mindkét oldalon).
2. Keresztezd a kezeidet, tehát a jobb kéz az ellentétes oldali V27 ponton pihenjen és fordítva. (A keresztezés nem fontos, de segít, hogy az energia átmenjen a bal agyféltekéből a test jobb oldalába, a jobb agyféltekéből a test bal oldalába.).
3.Ütögesd, vagy masszírozd ezeket a pontokat erősen, mély légzés közben.
Csecsemőmirigy ütögetése (erősíti az immunrendszert,megnöveli erődet és élénkít)
Vidd ujjaidat a szegycsontra (V27 pontok alatt, csak középen), mély légzés közben ütögesd meg a csecsemőmirigy-pontot kb. 20 másodpercen keresztül.
Léppontok ütögetése (növeli az energiaszintet, erősíti az immunrendszert)
A léppontok bal oldalon a bordák alatt találhatóak. Ezt a pontot ütögesd kb. 15-20 másodpercig, orrodon át mélyen belélegezve és szájon át kifújva a levegőt. (A csecsemőmirigy és léppontokat egyszerre is ütögetheted.)
Keresztirányú lendítés (kiegyensúlyozottabbnak érzed magad, tisztábban gondolkodsz, összehangolja az energiáidat, integrálja a két agyféltekét)
Nagyon egyszerű, végezz 15-20 keresztbelendítést az alábbi módon: jobb könyök – bal térd, bal könyök – jobb térd. Még hatékonyabb a gyakorlat, ha közben egy nagy X-re nézel (mondjuk egy A4-es lapra rárajzolod az X-et, kihelyezed szemmagasságba, és az X-re nézve végzed a gyakorlatot).
Hogyan enyhítsd a nyak és a váll feszültségét?
Állj egyenesen, karodat tartsd mereven a tested mellett. Szorítsd ökölbe a kezedet, húzd fel a válladat, és közben fejedet görgesd hátra és oldalra. Ezt a félköríves mozdulatot ismételd kb. 20 másodpercen keresztül, minden nap néhányszor. Nyakadnak és válladnak ez a természetes masszázsa meglágyítja a csomókat, szétoszlatja a kálcium-lerakódásokat és felszabadítja az energiát, hogy az át tudjon áramlani ezen a területen.
Hogyan koncentrálj miközben stressz alatt vagy?
Egy nagy papírra rajzolj óriási fekvő nyolcasokat sokszor egymás után, először jobb kézzel, majd bal kézzel, aztán mindkét kézzel. Minél nagyobb a nyolcas, annál jobban magába olvasztja a test a keresztezést (lásd: keresztirányú lendítés). Minél kisebbek a nyolcasok, annál inkább “közbeszól” az agy és a szem. (A gyakorlat kiváló ha valaki nehezen tanul + V27 pontok masszírozása, és keresztbelendítés.)
A feladat szintén integrálja a két agyféltekét.
Hogyan lehetsz vidám az idő nagy részében?
Átprogramozhatod az idegrendszeredet úgy, hogy jobb kedvű és életigenlőbb legyél! Legközelebb, amikor jól érzed magad, boldog vagy, pozitív érzéseket élsz át, erősítsd meg ezt az energiát azzal, hogy “beütögeted” a harmadik szemedbe (vagy más néven glabella, két szemöldök között, orrnyereg felett). Egyenletesen ütögesd 10-12 másodpercig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.