Skip to content

Érzelmi intelligencia fejlesztő tréning

Sokáig azt gondoltuk, hogy minél többet tanulunk, minél jobb jegyeket kapunk, minél több diplománk van, minél nagyobb a lexikális tudásunk, annál boldogabbak és annál elégedettebbek leszünk. Ma már tudjuk, hogy a boldogsághoz, a megfelelő életminőséghez önmagában kevés a diplomák száma, ahogy az is, hogy mekkora a lexikális tudásunk. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezek mellékesek, és nem kell rá hangsúlyt fektetni, hanem azt, hogy az életminőséged az határozza meg, hogy milyen az önmagaddal és a másokkal való kapcsolatod. A kapcsolataid alapja pedig azon múlik, hogy milyen érzelmek táplálják, és nem a lexikális tudásodon vagy a logikádon.

 

Ha azt szeretnéd, hogy emberi kapcsolataid biztos lábakon álljanak, ahhoz elengedhetetlen az érzelmi intelligencia, hiszen a társas kapcsolataid minőségét az EQ szinted határozza meg. Tudsz-e a másik emberrel együttérezni, megérteni, tisztelettel bánni, őszintének lenni vele, bizalmat kialakítani, és ezt a tiszteletet, őszinteséget, bizalmat ki tudod-e vívni önmagad számára, vagy hagyod, hogy mások méltatlanul bánjanak Veled?

 

Ahogy viselkedsz, amennyire tudsz alkalmazkodni, rugalmas lenni, az, hogy mennyire vagy reziliens, mennyire tudod megoldani a problémáidat, mennyire ismered az embereket, mennyire vagy képes együttműködni, mennyire jellemez magabiztosság és kezdeményezőkészség, mind az EQ szintedet mutatják.

 

Más emberek céltáblájának (pl. verbális bántalmazás, kihasználás, tiszteletlenül való bánás)  is azok válnak, akiknek az érzelmi intelligenciájuk nem elég magas, mert nem tudják elkülöníteni saját magukat mások viselkedésétől, vagy attól, hogy mások mit gondolnak róluk. Akinek az EQ szintje magas, ők képesek kijelölni és megszabni határaikat, és kilépnek azokból a kapcsolatokból, ahol nem megfelelő a bánásmód (legyen az párkapcsolat, vagy egyéb emberi kapcsolat).

Ezen a tréningen fejlesztjük az érzelmi intelligencia öt területéhez (öntudatosság, empátia, társas készség, személyes befolyás, jövőkép megalkotása) tartozó 26 kompetenciát, mint például:

A munkahelyi és/vagy magánéleti sikereidhez vezető úton a kognitív képességeiden túl az érzelmi intelligencia is rendkívül fontos, de vajon miért?

 

Üzenet önmagadról

Minél tudatosabb vagy, annál inkább azt az üzenetet közvetíted magadról, amit szeretnél, és annál kevésbé értenek félre mások. Te formálod azt a véleményt, amit mások gondolnak Rólad, a nem szándékosan közvetített üzeneteid (pl.egy arckifejezés, testtartás, hozzáállás) rengeteg konfliktus forrása lehet.  Minél nagyobb a belső tudatosságod, ezeket a hibákat annál inkább kiküszöbölheted, a félreértések csökkenek, így emberi és társas kapcsolataid minősége javul.

 

Tisztelet, bizalom, őszinteség

Az értő hallgatás, az empátia az érzelmi intelligencia egyik területe, ill. kompetenciája. Ha empatikus vagy, akkor képessé válsz az értő hallgatásra, így arra is, hogy megértsd a másik fél nézőpontját. Empátia hiányában a másik fél csak minimális információt fog megosztani, ami szinte lehetetlenné teszi a konfliktusaid hatékony megoldását (Te szívesen beszélnél a problémádról valakivel, akiről tudod, hogy nem kapcsolódik Hozzád empátiával…?).
Ha meghallgatsz másokat, a tiszteletedet fejezed ki. A tisztelet a bizalomra épülő kapcsolatok alapja. A bizalom az őszinte kapcsolatok egyik feltétele, tehát az EQ értő hallgatás kompetenciája segítségével kapcsolataid egyre inkább az őszinteségre és bizalomra fognak épülni.

 

Csalódás kezelése

Az érzelmi intelligencia segítségével az életed csalódásait távlati összefüggésből tudod nézni. A perspektívába helyezés abban segít, hogy szembe tudj nézni a következő csalódással, amit az élet hozhat. Ha rezilienssé válsz, az az életed minden területén előnyödre válik.

 

Új viselkedési módok

Az értelmezési torzítások (pl. megmagyarázás, önáltatás) meggátolnak, hogy a legjobbat nyújtsd, mivel akadályoznak a viselkedésed megváltoztatásában. Ha nem érted viselkedésed másokra gyakorolt hatását, nem változtatsz, és ez bizonyos kapcsolataid rovására mehet. Az érzelmi intelligencia  segítségével megszabadíthatod a gondolkodásodat a korábbi viselkedésed „jónak” tartásától, elkezdhetsz más viselkedési módokat felfedezni, amelyek más eredményeket hoznak.

 

Bátorság

A bátorság kulcsfontosságú EQ kompetencia, mert az igazság kimondásához bátorságra van szükséged, van, hogy meg kell kérdőjelezned a népszerű véleményeket, konfrontálódni kell másokkal, tehát a konfliktusaid kezeléséhez is elengedhetetlen. De ahhoz is bátorságra van szükség, hogy kilépj nem őszinteségen, tiszteleten, bizalmon, egyenrangúságon alapuló kapcsolatokból.

A tréning eredményeképpen:

Nem csodát ígérek, hanem azt, hogy alábbiak biztosan pozitív irányba változnak az életedben a tréninget követően:

 • – Hatékonyan bánsz önmagaddal, helyén tudod kezelni az erősségeidet és gyengeségeidet.
 • – Érzéseidet megérted, és képes leszel érzelmeiddel bánni, érzéseidet ellenőrzésed alatt tartani (beleértve a dühöt, csalódottságot).
 • – Rugalmasabb, reziliensebb leszel, így csökken a stressz, a nyomás, a feszültség az életedben.
 • – Félelmeiddel könnyebben megbirkózol és könnyebben feldolgozod.
 • – Képessé válsz őszinte kapcsolatokat és kötődéseket kialakítani, a nem őszinte kapcsolatokból és nem egészséges kötődésekből kilépni.
 • – Konfliktusaidat felvállalod és egészséges módon fejezed ki.
 • – Javul a kapcsolatteremtési képességed.
 • – Kezdeményezőbb leszel.
 • – Együttműködőbb leszel.
 • – Pozitív módon vezethetsz és inspirálhatsz másokat.
 • – Céljaid irányába mutató lépéseket teszel.
 • – Empatikusabb leszel, azaz megérted cselekedeteid és szavaid másokra gyakorolt hatását, valamint képessé válsz arra, hogy ezt a hatást át is érezd.

Mire számíthatsz?

A tréning nem elméleti, hanem gyakorlati jellegű, azaz többnyire játékos, instruált szituációs gyakorlatokat fogunk végezni, páros és csoportos feladatok lesznek, amelyeket mindig közösen megbeszélünk. Minden feladatnál levonjuk a főbb tanulási pontokat, megosztjuk egymással felismeréseinket, a feladatok közben keletkező érzéseket, érzelmeket (de semmi nem kötelező természetesen), tanulunk egymástól. A nap végére valószínűleg el fogsz fáradni :-), mivel a tanfolyam intenzív lesz. Azonban az önmagadba fektetett idő és energia megtérül.

Hol és mikor indul legközelebb, mennyibe kerül?

Szombathely, 2022. november 19., szombat
A tanfolyam egész napos, reggel 9.00 órától kb. 16.00-17.00 óráig tart.

Díja 38.000 Ft helyett, bevezető áron, “koránkelő” kedvezménnyel 2022. október 7-ig történő jelentkezés esetén 32.900 Ft.