Skip to content

8 gyakori értelmezési torzítás

Mindenki követ el értelmezésbeli hibákat, ezek a torzítások az adott szituációban történt viselkedés igazolására szolgálnak, azaz önigazolásokat keresünk, hogy helyesen cselekdtünk.

Amíg torzításokat használunk a viselkedésünk értelmezésére, nem fogunk változtatni rajta, sőt csak igazolást keresünk a folytatáshoz.

A 8 gyakori értelmezési torzítás:
1. Racionalizálás vagy önáltatás
2. Igazolás
3. Szándékra fókuszálás (pl. „nem akartam megbántani”)
4. Megmagyarázás
5. Hibáztatás
6. Pszichoanalizálás
7. Önhibáztatás

8. Újra feldühödés

Ezek a torzítások meggátolnak, hogy a legjobbat nyújtsd, mert akadályozzák a viselkedésed megváltoztatását.

Napi szinten torzítunk (igen, velem is előfordul…), ezért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nem a mi hibánk, ami történt.
Ha megtanulunk értelmezési torzítások nélkül gondolkodni (vagy legalábbis csökkenteni a torzítások számát), az segíti az érzelmi-intelligencia (EQ) fejlesztését, jobban megérted saját viselkedésed másokra gyakorolt hatását, ez motiválhat, hogy változtass.
Ennek eredményeképpen javulnak társas kapcsolataid, párkapcsolatod.
Az értelmezési torzítás elkerülésében segít:
* önismeret
* önreflexió
* önkontroll

* öntudatosság

Te melyik torzítást „követed el” általában? Mi az első lépés, amit megteszel, hogy az értelmezési torzítást minimálisra csökkentsd az életedben?

Schulcz Veronika vagyok, és 2008 óta foglalkozom személyiségfejlesztéssel, önismereti és életvezetési tanácsadással, life coaching-gal.

Remélem hasznos volt a cikk!
Ha szeretnél ezzel kapcsolatban segítséget kapni, akkor itt tudsz időpontot kérni online vagy személyes konzultációra: https://www.stressz-oldas.com/#kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük