Skip to content

2020: Őrült egy év volt…

Őrült egy év volt a 2020-as…, azt szoktam mondani, hogy 2020-ban (és azzal kapcsolatban) minden érzés jogos. Megijedtünk, féltünk, szorongtunk, aggódtunk, reménykedtünk, hittünk, nem hittünk, terveztünk, újraterveztünk, nem terveztünk, motiváltak voltunk, motiválatlanok voltunk, elgondolkodtunk, magunkba néztünk, hárítottunk, hibáztattunk, dühösek voltunk, „legyen már vége”, segítettünk, segítséget vártunk, bátorítottunk, bátorításra szorultunk, elveszítettük a kontrollt, hiányoztak a családtagjaink, barátaink, sorolhatnám. Én magam is az érzelmek elég széles skáláját megéltem.

Tervezni, de minek?

Bevallom, volt nekem is olyan időszakom idén, amikor úgy voltam vele, hogy teljesen felesleges tervezni, mert idén annyi minden keresztülhúzhatja a terveimet. Ugyanakkor azt gondolom, aki nem tervez, az csak sodródik az árral, azt kizárólag a körülmények irányítják. A nem tervezés valahol hárítás is, és akkor aztán végképp kiadom az irányítást. A jelen helyzetben a legtöbb, amit tehetek, hogy a lehetőségekhez képest megvizsgálom, mi az, amit még én kontrollálok (a kontroll az egyik lelki alapszükségletünk, a kontrollal akkor van gond, ha túlzó, ill. mások életét is kontrollálni akarjuk), ezek alapján kompromisszumokat kötök és alkalmazkodnom, nem pedig nyögvenyelősen megalkuszom.

Az „itt és most” csapdája

Pár napja olvastam egy interjút, amit az egyik híres pszichológussal készítettek. Ez a pszichológus azt mondta, hogy „mégis mitől fél az, aki nem kapta el a vírust?”, továbbá, hogy maradjunk az „itt és most”-ban és akkor nem félünk. Őszintén? Azt gondoltam, hogy nem sok empátia szorult abba (akármennyire is híres, elismert szaktekintély), aki olyat mond, hogy mégis mitől fél az, aki nem kapta el a vírust? Hogy elveszíti a munkáját? Hogy beteg lesz ő vagy egy hozzátartozója? Hogy nem találkozhat a külföldön élő családtagjaival/barátaival? Hogy elveszít valakit?  Hogy csődbe megy a vállalkozása? Hogy nem kap orvosi ellátást, stb.? És akkor még a 2020-as évet leszámítva is annyi minden van, amitől félhetünk.

A valóság nem trendi

Tudom, hogy nagyon sok, talán mindegyik spirituális tanítás azt mondja, hogy maradjunk az „itt és most”-ban és részben egyet is értek ezzel, nem akarok okosabb lenni nagy Tanítóknál és nem is vagyok :-), ugyanakkor azt tapasztalom, hogy igazából sehol nem kapunk kulcsot ahhoz, hogyan maradjunk az „itt és most”-ban, ráadásul nekem egy jó nagy adag hárítás is van ebben, még véletlenül se vegyünk tudomást a negatív érzéseinkről, mert a valóság nem trendi. A negatív érzések sem, a félelmek sem.
Tehát az „itt és most”-nak az egyik csapdája a hárítás, a másik a nem tervezés, kivárás. És máris visszakanyarodtam oda, hogy aki nem tervez, az sodródik. Aki nem néz szembe a negatív érzéseivel, félelmeivel, a valósággal, az sodródik és a körülmények áldozata, annak nincsenek B tervei, C tervei. És ez az, ami szorongást okoz, nem feltétlen, ill. nem kizárólag az adott helyzet.

Van egyáltalán megoldás?

A megoldás: az erőforrásaid, amelyek lehetnek akár külső, akár belső erőforrások. Az erőforrásaid segítenek szembenézni a félelmeiddel, és ha szembenéztél velük, akkor az erőforrásaid lesznek azok, amelyek segítenek A, B, C, stb. tervet kidolgozni, felkészülni. Az erőforrásaid lesznek azok, amelyek által az önértékelésed, önbecsülésed, önbizalmad pozitív irányba változik. Az erőforrásaid fognak belső stabilitást adni, így csökken a szorongás az életedben, hiszen tudomást veszel a valóságról (tudomást tudsz venni róla), tudomást veszel a negatív érzésekről, de megoldásokban fogsz gondolkodni, hiszel magadban. Akkor tudsz megszabadulni a problémák okozta stressztől, szorongástól, ha rendelkezel a megoldáshoz szükséges erőforrásokkal.

Erőforrásaid feltérképezésében, aktiválásában lehet segítségedre az Erőforrás coaching, Erőforrás tanácsadás egyéni konzultáció>> formájában, akár személyesen, akár online is! Ezeken az alkalmakon olyan eszközöket hozok és vetek be (személyre szabottan), amelyek segítenek Neked abban, hogy a benned lévő, de nem felismert, nem használt (tehát nem felszínen lévő) erőforrásaidat megtaláljuk és aktivizáljuk, továbbá, hogy a cselekvés szintjére hozzuk, hogy „éles” helyzetekben legyen mihez nyúlnod. Így csökkentve a szorongást, stresszt az életedben.

 

Schulcz Veronika vagyok, és 2008 óta foglalkozom személyiségfejlesztéssel, önismereti és életvezetési tanácsadással, life coaching-gal.

Remélem hasznos volt a cikk!
Ha szeretnél ezzel kapcsolatban segítséget kapni, akkor itt tudsz időpontot kérni online vagy személyes konzultációra: https://www.stressz-oldas.com/#kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük