Skip to content

10+1 tipp, amivel fejlesztheted a jobb agyféltekéd

agyfeltekekA világunk köztudottan „bal agyféltekés”. Tulajdonképpen, ahogy bekerülünk az iskolába és beülünk az iskolapadba, egymás mögé szépen sorban, 45 perces órák, 10 perc szünet (ekkor, de csak ekkor lehet enni és inni…!), jelentkezni kell, jönnek az elvárások, a teljesítménykényszer, a dolgozatok, felelés, és ezekkel együtt a stressz is.

És máris az addigi jobb agyfélteke dominanciából szépen lassan bal agyfélteke dominancia lesz… Nem az a cél, hogy egyik vagy másik agyféltekénk legyen a domináns, a cél a kiegyensúlyozott, integrált agyműködés, és az, hogy gyerekkorunktól méltatlanul háttérbe szorított jobb agyféltekét többet használjuk. Hogyan tudod tudatosan odafigyelve egyre többet használni a jobb agyféltekédet? Az alábbiakban pár tippet összegyűjtöttem Neked.

 • Helyezz el minél több növényt a környezetedben (irodában, otthon, gyermeked szobájában), a zöld szín inspirációt ad, kreatívabbak leszünk, ráadásul ősi nyugalmat áraszt, integrálja, összehangolja a két agyféltekét (nem véletlenül szeretünk kint lenni a természetben).
 • A fantázia fejlesztésének kiváló módja a „zsenimozizás” (fantázia a jobb agyféltekéhez kapcsolódik), aki végzett agykontroll tanfolyamot, azoknak ismerős lehet. Naponta 3-4 perc elengedő. Hunyd be a szemed és mondd el, mit látsz, ha nem látsz semmit csak sötétséget, akkor tudatosan képzelj el valamit, egy gyümölcsöt, egy fát, egy falevelet, egy követ, stb., és aktivizáld az összes érzékszervedet. Hangok, ízek, illatok, tapintás. Milyen lehet a kő belülről, milyen a fala, ha megtapintod, milyen illatot érzel, milyen lehet az íze, stb. Ha hangosan mondod, amit látsz, a kommunikációd is fejlődni fog. Ez gyerekeknél különösen fontos, sajnos egyre kevesebbet beszélnek egymással, mert beszélgetés helyett a telefonjukon chatelnek…
 • Tudatosan válts át bal kézre, bal szemre, bal lábra (mivel a bal oldalunkat a jobb agyfélteke irányítja). Pl. tudatosan használd evésnél, vagy az egér használatnál a bal kezedet, vagy idézz fel egy számodra stresszes szituációt és képzeld el, hogy a bal szemeddel nézed a jelenetet, ez egy jó kis stresszoldó technika, ugyanis ilyenkor megszólítod az „elfogulatlan tanút”, aki nem más, mint a jobb agyféltekéd, aki úgy rögzíti az eseményeket, ahogy azok valójában történtek.
 • Olvass minél többet, és tévézzél minél kevesebbet. Ugyanis, ha tévézünk, akkor készen kapjuk a képeket, nem vagyunk rákényszerítve, hogy elképzeljük a dolgokat. Gyermeked fantáziáját mesével fejlesztheted. Mesélj neki mindennap, legyen ez az esti szertartás része, kapcsold le a villanyt, gyújts egy gyertyát, vagy csak egy kis sólámpa égjen, és mesélj neki, lehetőség szerint fejből.
 • Alakítsd át a szókincsedet! Vannak olyan szavak, amelyekhez eleve stressz kapcsolódik, ilyen pl. a probléma, felelés, stb. Probléma helyett használhatod például a megoldandó feladat kifejezést. Keress a stresszt okozó szavak helyett másikat, amelyek pozitív, de legalábbis semleges érzéseket váltanak ki belőled.
 • Ha van olyan tevékenység, amelyhez negatív érzelmek társulnak (pl. minden héten/hónapban beszámolót kell készítened a főnöködnek, vagy gyermekeknél ilyen lehet a tanulás), akkor köss hozzá pozitív érzéseket! Hogyan? 🙂 Zenével! Ugyanis a zene hatással van a jobb agyféltekére, szakértők szerint a legjobb a barokk zene, de mindenképp olyan zenét válassz, amelyben nincs szöveg (bal agyfélteke!), és csak háttérzeneként szóljon, nem kell bömböltetni. 🙂
 • Az illatok is nagyon jó hatással vannak a jobb agyféltekére, levendula, citromfű illóolaj nagyon pozitívan hat a központi idegrendszerre, használj gyakran illóolajat (de jó minőségűt, tisztát).
 • Legtöbb jó ötletünk ébredés után jut eszünkbe, nem véletlenül: ilyenkor van leginkább harmóniában a két agyfélteke, jegyezd fel az ötleteidet, amelyek ilyenkor születnek.
 • Rajzolgass fekvő nyolcasokat, az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb kineziológiai gyakorlat, ráadásul nem igényel semmilyen eszközt. Nyújts ki a jobb karodat, és hüvelykujjaddal rajzoljál óriási fekvő nyolcasokat a levegőbe (lassan, nagyot, és először a nyolcas bal oldali hasát megrajzolva), kövesd a tekinteteddel. Végezd el a gyakorlatot bal kézzel is, majd mindkét kézzel.
 • Vegyél példát a gyerekekről és játsszál! Ülj bele egy hintába, ugrálj trambulinban, vagy éppen egy pocsolyában, nevess, bohóckodj, legyél újra gyermek! 🙂
 • És, hogy mivel fejlesztheted még a jobb agyféltekéd? Hát jobb agyféltekés rajztanfolyammal>>>. :-)Legközelebbi jobb agyféltekés rajztanfolyam Szombathelyen: https://www.stressz-oldas.com/jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.