Skip to content

Tipp: 10 önismereti könyv, amit érdemes elolvasnod

önismereti könyvekA klienseim gyakran kérdezik tőlem, hogy melyek azok az önismerettel foglalkozó könyvek, amelyeket szerintem érdemes elolvasni. Mivel sokszor kapok ilyen kérdést, ezért összeszedtem azt a 10 könyvet, amelyek nekem sokat  adtak és/vagy  nagy segítség lehet az önismereti utat járóknak.


Természetesen ezen kívül vannak még nagyon jó könyvek, ill. és ezt nem győzöm a hangsúlyozni: a ma élő embereknek rengeteg lehetősége van, ha dolgozni szeretne a személyiségén: gondoljunk csak a sok remek előadásra, remek előadókkal (pl. Nyitott Akadémia előadásai), sok-sok cikk, videó található az interneten, aztán ott vannak a könyvek, ill. a jobbnál jobb alternatív módszerek. Szóval a könyveken kívül vannak még lehetőségek, éljetek vele!

De akkor most jöjjenek a könyvek! 🙂

 

 1. A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

  önismereti könyvekEzt a könyvet kb. 11-12 éve olvastam, így leginkább arra emlékszem csak, hogy nagyon sokat adott,  jó sok felismeréssel, vagy éppen megerősítéssel gazdagodtam általa. A könyv alapvetően a párkapcsolattal, szexualitással kapcsolatos kényelmes hazugságoktól szabadít meg. Kedvet csinálni úgy tudok leginkább egy könyvhöz, ha idézek belőle, ez persze nem könnyű, hiszen idézhetném az egész könyvet, annyi hasznos gondolat van benne. 🙂
  Ha kedvet kaptál ehhez a könyvhöz, javaslom, A.J. Christian egy másik könyvét is, melynek címe: Mit keresett Isten a nappaliban?

  “A nemiséged félreértésének következő állomása az, hogy már gyerekkorodban beléd nevelték, hogy a nőiesség mércéje a szépség. Egy kislány már ötévesen tisztában van azzal, hogy azért kivételeznek vele a felnőttek, mert ő bájos, ő szép. S itt nem az a probléma, hogy törést okoznak azoknak a gyerekeknek, akik nem felelnek meg az aktuális szépségideálnak. A valódi áldozat itt a “szép” kislány, mert elhiszi, hogy ő azon külsőségek miatt ér többet másoknál, amiért semmit sem tett. Mivel az egész világ ezt sugározza felé, a kislány egója arra a tévhitre épül rá, hogy ő a szépségével több társainál. S ezzel tönkremegy az élete, mert az így kapott energia hatására egója nem engedi lénye egyéb területeinek növekedését” (…)

  “A világ gondoskodik arról, hogy sose válj azzá a Férfivé, aki vagy: rád aggatnak egy féri-egót, a méretedre szabják, aztán kilöknek az életbe. Azzal takarják el a benned élő Férfit, amit férfias viselkedésnek nevezel. Mindaz a tett, cselekedet és érzelem, amelyet úgymond férfiként végrehajtasz, csak a férfi-egód, semmi más.”

  2. Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

  önismereti könyvekVan valaki, akinek Pálferit (igen, így egyben 🙂 ) be kell mutatni? Pálferi mentálhigiénés szakember, katolikus pap, akinek budapesti, kedd esti előadásain hétről-hétre ezrek ülnek és hallgatják őt. Már évek óta. Ez sok mindent elmond… Témái semlegesek, egyáltalán nem kell semmilyen vallási, vagy ideológiai elvárásnak megfelelni. Szombathelyen elsősorban a Nyitott Akadémia előadásokon találkozhatsz vele.
  Ha Te még nem hallottál róla, nem ismered őt, akkor az alábbi két linken tudsz utána olvasni: https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1l_Ferenc_(pap)
  valamint: http://www.palferi.hu/

  Miért fontos az egészséges önbecsülés? Hogyan tudod elérni, hogy az önbecsülésed, önértékelésed független legyen mindenféle külső visszajelzéstől?  Részlet a könyv hátulján található ajánlóból:

  “Az önbecsülés az emberi élet alapértéke. Általa vagyunk jóban önmagunkkal, érezhetjük jól magunkat a bőrünkben, és lehetünk érdekes társaság magunk számára. Az önbecsülés tesz alkalmassá arra, hogy megfelelő társat találjunk magunknak, akivel kölcsönös meghitt kapcsolatban lehetünk. A megfelelő önbecsülés segít megvédeni magunkat, és nem engedi, hogy rosszul bánjanak velünk. (…) Az önbecsülés által tisztelhetjük magunkat akkor is, ha gyöngének bizonyultunk. Szilárdságot biztosít, hogy ne akarjunk mindenkinek megfelelni, és megerősít, ha valaki nem fogad el minket.”

  3. Louis L. Hay: Éld az életed!

  Nos, ezt a könyvet is jó régen olvastam…, de szintén alapműnek tartom (amúgy mindegyiket, amelyeket itt és most ajánlok 🙂 ).
  A könyv abban nyújt elsősorban nagy segítséget, hogy eloszlassa a félelmeidet és segítsen változtatni a problémáiddal kapcsolatos negatív hozzáálláson. Rámutat a betegségek mögött megbújó lehetséges lelki okokra, tudati sémákra (a szerző súlyos rákbetegségből gyógyította ki magát). Külön plusz pont, hogy a könyvben gyakorlatok is vannak arra vonatkozólag, hogy hogyan tudsz megszabadulni a rossz beidegződésektől. Segít abban, hogy elhidd, hogy képes vagy a szellemi, lelki megújulásra.
  A könyvben van egy meditációs szöveg, ami Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata c. könyvhöz tartozó CD-jén köszön  vissza (erről a könyvről is lesz szó).

  önismereti könyvek

   

  “Tegyük fel, hogy a gondjainkra bíznak egy hároméves gyermeket. Te meg én beállítjuk őt a szoba közepére, és kiabálni kezdünk vele: a fejéhez vágjuk, hogy buta és mindent tönkretesz, ráparancsolunk, hogy tegye ezt meg és ne merészelje megpróbálni azt, majd jól leszidjuk, amiért rendetlenséget csinált. Ha ezt kellő odaadással csináljuk, lesz egy megfélemlített lurkónk, aki meghunyászkodva behúzódik a sarokba, bár az is megeshet, hogy egy szép napon szétveri a berendezést. Ez a két dolog  történhet, és már sohasem derül ki, mivé válhatott volna ez a gyermek. Ellenben, ha ugyanez a gyermek azt hallja tőlünk, hogy nagyon szeretjük és aggódunk érte, hogy szépnek és okosnak tartjuk őt, bátorítjuk, megnyugtatjuk, nem baj, ha tanulás során hibákat ejt, az eredmény láttán csak kapkodjuk a fejünket.Mindannyiunkban ott bujkál egy hároméves gyermek, és mi többnyire kiabálunk vele. Aztán csodálkozunk, amiért olyan ramatyul érezzük magunkat.”

  4. Susan Forward: Mérgező szülők

  önismereti könyvekErről a könyvről kb. öt és fél évvel ezelőtt már írtam egy blogbejegyzést. A könyvet gyakran ajánlom klienseimnek, mivel jóval több embernek vannak bántalmazó (mérgező) szülei, mint azt gondolnánk. A bántalmazás alatt nem csak a fizikai bántalmazást értem, hanem a verbálisat is. Nem idézek a könyvből, mivel azt az öt évvel ezelőtti blogbejegyzésemben megtettem, a bejegyzést linkelem be, ha szeretnéd elolvasni, itt  találod:

  5. Barbara Pease, Allan Pease: Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?

  A könyv, amit szintén tizenéve olvastam, és nagyon élveztem minden egyes pillanatát, ugyanis rendkívül humoros köntösben világít rá a férfiak és nők közötönismereti könyvekti különbségekre, segít megértenünk egymást, sőt, még megoldásokat is ad egy-egy élethelyzetre.
  A könyv olvasása közben az ember jókat mosolyog, különösen ott, ahol magára ismer. 😉 Akár férfi  vagy, akár nő, garantálom, hogy sok ilyen rész lesz. 🙂 (Most, hogy kerestem, mit is idézzek a könyvből, volt olyan rész, ahol folytak a könnyeim a nevetéstől. 😀 )
  Olyan kérdésekre keresi és adja meg a választ, mint: miért rágódik a nő vacak kis problémákon, miért nem tér a nő soha a lényegre, mit eszik a férfi a tűsarkúban tipegő nőn, mit eszik a nő a feszes fenekű férfin, miért beszél annyit egy nő, miért van az, hogy a férfiak sohasem állnak meg útbaigazítást kérni, miért kapcsolgatják állandóan a távirányítót?

  “A nőnek kerülni kell minden olyan megnyilvánulást, amelytől a férfi úgy érezheti, hogy tévedett. Ne arról beszéljen, hogy mennyire nincs igaza a férfinak, hanem inkább öntse ki az érzéseit. Például ne mondja ezt: “Te sosem tudod, merre járunk, és ezért folyton elkésünk!”, hanem mondja ezt: “Nagyszerűen megy ez neked, drágám, de ezek a táblák olyan zavarosak. Jobban érezném magam, ha megállnánk, és megkérdeznénk itt valakitől, hogy melyik a jó elágazás.” Más szóval: nem a pasas a hibás.”

  6. Dr. Csernus Imre: A férfi

  Az előző könyvvel ellentétben itt aztán sok humor nincs, Csernus jól a földbe döngöli a férfikat… A rá jellemző kíméletlen őszinteséggel ír. A szomorú az, hogy legtöbbször igaza is van. Az önismeret nem mindig fájdalommentes, nem mindig sétagalopp, de megéri kendőzetlenül szembenézni önmagunkkal, mert csak innen lehet és csak innen érdemes elindulni!
  önismereti könyvek

   

  “Milyen ember lesz ebből a fiúból? A mama egy csomó helyzetben azt mondja neki: “Fiam, neked semmi dolgod nincs, csak tanuljál! Anyuci mindent elintéz helyetted. Anya mindent megcsinál, te biztonságban vagy.” A gyerek tanulni is fog, aminek következtében – Magyarországon ez sajnos általában jellemző – iszonyúan fejlett lesz a racionális  tudása, miközben az érzelmi intelligenciája alulfejlett marad. És mivel egy csomó mindent a mama old meg a gyerek helyett, még azt is, amit nem kéne, ezért ennek a pasinak egy csomó helyzetben lesz önbizalma, de nagyon sok más helyzetben – amit korábban a mama oldott meg helyette  – nem lesz. Mert az a kihívás, az a feladat, amit a mama old meg a gyerek helyett, az a mama önbizalmát erősíti, nem a gyerekét.”

  7. Dr. Csernus Imre: A nő

  A nőket is górcső alá veszi Csernus, nem csak a férfiakat. Ehhez a könyvhöz is kell bátorság, az biztos. Mindkét könyvet mindkét nemnek ajánlom.

  önismereti könyvek

   

  “Hányszor lehet látni az anyáknál, akik a megfelelő gyereknevelést és az ezzel járó problematikát helyezik előtérbe, hogy félnek, vajon mindez jól sikerült-e. Tele vannak félelemmel és bizonytalansággal, ami elveszi  tőlük az energiát, ráadásul elfelejtenek önmaguknak örömet okozni, mivel azt hiszik, hogy a jó út az arról szól, hogy mindig másnak okozzanak örömet, és ettől ők is jól lesznek. Milyen önkibaszás”!

Nos, khm-khm, igen, csipkés-hamvas lélekkel rendelkező viktoriánus úri hölgyek ne olvassák ezt a  könyvet, Csernus néha elég vulgáris (engem mondjuk nem zavar, ő ilyen és kész).

8. Byron Katie: Négy kérdés

Abszolút kedvenc! A szerző, Byron Katie sokáig teljesen átlagos életet élt: két házasság, önismereti könyvekgyerekek, sikeres pálya, majd egyszer csak mélyrepülés: depresszió, paranoia.  Két évig -a depresszió miatt – nem tette ki a lábát a házból, hetekig nem kelt fel, nem fürdött, nem mosott fogat – ezekhez sem volt ereje. Szanatóriumi kezelés következett, ahol még arra sem tartotta méltónak magát, hogy ágyban feküdjön… Innen indult, aztán jött az Ébredés, végül a négy kérdés módszere. Hála érte!  A módszert pszichológusoknak is tanítják, én is gyakran alkalmazom a kineziológia stresszoldás során. A könyv mellett a youtube-on (byron katie) számos videó található a módszerről (szerintem először érdemes a könyvet elolvasni, és aztán megnézni a videókat).

Idézet a könyv hátulján található ajánlóból:

“Byron Katie könyve úgy tört be a világmegváltó tanácsoktól hemzsegő könyvpiacra, akár egy friss fuvallat.  Ő maga Munkának nevezi a módszerét. A Munka mindössze négy kérdésből áll, amelyeket bármilyen problémára alkalmazhatunk. (…) A Munka lényege, hogy feltesszük magunknak (vagy másoknak) a négy meghatározott kérdést, válaszolunk rá, majd a végén megfordítjuk az eredeti állítást az éppen aktuális problémáról. A dolog arra épül, hogy nem a valóságot éljük át, hanem  a valóság köré kerekített saját sztorinkat, és erre reagálunk. A könyv részletesen bemutatja a négy kérdést és a megfordítás gyakorlatát.”

9. Soma Mamagésa: Öngyógyító könyv

önismereti könyvekÚtmutató a teljesebb, örömtelibb élethez, valamint ahhoz, hogyan lehet az éveken, évtizedeken át magaddal cipelt terhektől megszabadulni, hogyan élheted meg a nőiességedet, hogyan is fogj hozzá. Alternatív módszereket mutat be a könyv, rávilágít, hogy a hagyományos orvosi utak mellett léteznek más megoldások is. Soma a könyvben saját önismereti munkájának tapasztalatait mutatja be, kipróbált, bevált módszerekről ír (pl. az előbb említett Négy kérdés – A Munka technika is benne van.)

10. Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata

Ezt sem mostanában olvastam… 🙂 A könyvhöz CD melléklet is tartozik, rajta egy meditációval (amit említettem Az éld az életed könyvnél is), gyakran hallgattam, hallgatom. Lehet  hallgatni autóban utazás közben, este lefekvéskor, nem baj, ha elaszol, az információ, a pozitív mantra eljut a tudatalattiba, de egyéb tevékenység közben is: főzés, takarítás, sport, stb.
A könyv arra világít rá, hogy miért nem elég a tudatos döntés és gondolkodás, miért kell felülírni a tudatalattiban húzódó negatív, rosszul működő programjainkat, beidegződéseinket. A jó hír, hogy a sorozatos kudarchoz vezető hitrendszerek felülírhatók, kicserélhetők. 🙂

dsc04602

 

“Lépjünk hát egy nagyot és merészet, és ismerjük fel, hogy a világot olyannak látjuk, amilyennek gondoljuk, sőt amilyennek tudat alatt hisszük. Ha környező világunkon változtatni szeretnénk, akkor elsősorban saját magunkon kell változtatnunk. Valamilyen módon meg kell változtatnunk a világról és benne a magunk szerepéről kialakult – tudatalatti – hitünket, elképzeléseinket. Ezt pedig, tudjuk, milyen módon tehetjük meg. A “már százszor elmondtam” elve alapján.”

+ 2 könyv kisgyermekes szülőknek (de nem csak nekik):

dsc04613Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság

dsc04610Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia

Ez is érdekelhet:

Önismereti workshop>> Az egy napos önismereti workshop-on általános igazságok megfogalmazása és önigazolások helyett, tudatosítjuk, hogy mi mivel járultunk hozzá életünk bizonyos eseményeihez és mit tehetünk a pozitív eredmény érdekében. Az önismeret tehát alapvetően önmagunk és belső folyamataink megértését célozza.

 

OH-élményű önismereti klubfoglalkozás>> Az OH-kártyák fejlesztik a belső képzelőerőt, intuíciót, de segítségükkel megtalálhatjuk a megoldást rejtett, fel nem vállalt konfliktusainkra, felszínre hozhatjuk elfojtott érzéseinket,  megtalálhatjuk az utat önmagunkhoz és másokhoz is.

 

 

szerző saját fotóival

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.