Skip to content

10 jel, hogy magas az érzelmi intelligenciád

Az érzelmi intelligencia kifejezést azoknak a kompetenciáknak a leírására használjuk, amelyek önmagunk irányítására és a másokkal való együttműködésre vonatkoznak.

 

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek:
1.) Tudatában vannak érzéseiknek, és ezeket az érzéseket képesek irányítani, önszabályozni, önuralmat gyakorolni.
2.) Tisztában vannak vele, hogy cselekvéseik, szavaik, hogyan érintenek másokat, tudják, milyen hatást gyakorolnak más emberekre.
3.) Képesek kezelni, eredményesen irányítani és kézben tartani kapcsolataikat.
4.) Megértik, hogy érzéseik és gondolataik hogyan hatnak viselkedésükre.
5.) Az önképük megfelelő, azaz pontos önértékeléssel rendelkeznek az erősségeikről és gyengeségeikről.
6.) Empatikusak, megértik a másik fél nézőpontját.
7.) Őszinte kapcsolatokat és kötődéseket alakítanak ki.
8.) Egészséges módon fejezik ki gondoskodásukat, aggodalmukat, konfliktusaikat.
9.) Célokat tűznek ki, erőfeszítéseket tesznek ezek elérésére, megalkotják jövőképüket.
10.) Rugalmasak, képesek alkalmazkodni helyzetekhez, valamint reziliensek (reziliencia: nagy érzelmi megrázkódtatás után az eredeti érzelmi állapot visszanyerésére való képesség).

Vagyis látható, hogy az élet minden területéhez szükségünk van arra, hogy magas legyen az érzelmi intelligenciánk (szerencsére ez fejleszthető!). Szükségünk van rá az érzelmek szabályozásához; ahhoz, hogy tudjuk, hogy a másik emberben mi megy végbe szavaink és cselekedeteink hatására; a megfelelő érzelmi intelligencia nélkülözhetetlen az egészséges emberi kapcsolatokhoz; érzelmi intelligencia nélkül kevésbé tudjuk kezelni konfliktusainkat; nem tűzünk ki célokat, nem lesz jövőképünk; és képtelenek leszünk arra, hogy alkalmazkodjunk másokhoz.

Önreflexió: Egy 1-től 10-es skálán, Te hogyan állsz a fent felsorolt pontokkal? Az egyes pontok hogyan vannak jelen a Te életedben? Mely területeket érzed erősnek, és mely területeket szükséges fejlesztened? Az erős területek erőforrásai hogyan segíthetnek a fejlesztendő területeken? Hogyan kezeled konfliktusaidat, mit teszel azért, hogy pozitív irányba befolyásold a kimenetelt?

Schulcz Veronika vagyok, és 2008 óta foglalkozom személyiségfejlesztéssel, önismereti és életvezetési tanácsadással, life coaching-gal.

Remélem hasznos volt a cikk!
Ha szeretnél ezzel kapcsolatban segítséget kapni, akkor itt tudsz időpontot kérni online vagy személyes konzultációra: https://www.stressz-oldas.com/#kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük